Читај ми!

Na koje iznose preduzetnici mogu da računaju – ko može da se prijavi

Ministarstvo privrede pokrenulo je novi ciklus podrške mikro, malim i srednjim preduzećima. Za sada su raspisana tri poziva - za početnike u poslovanju, žene preduzetnice i mlade i za razvojne programe. Uskoro i konkursi za program za nabavku opreme i prvi put, program investicionih kredita. Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović za RTS o tome ko može da se prijavi, pod kojim uslovima i na koje iznose preduzetnici mogu da računaju.

Uskoro će biti raspisani i konkursi za program za nabavku opreme i prvi put, program investicionih kredita. 

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je za RTS da su prva ciljna grupa oni koji su najslabiji, oni kojima je podrška najpotrebnija a to su početnici u poslovanju.

"Kod njih smo opredelili 150 miliona dinara samo za ovaj deo bespovratnih sredstava. Uslovi su indentični kao što su bili i uslovi prošle godine. Dakle, 30 posto odnosno 40 posto iznos bespovratna sredstva zavisno od toga gde je lociran privredni subjekt. Ostalo su povoljni uslovi, krediti Fonda za razvoj pod povoljnijim uslovima", rekla je ona.

Pored ovog programa, od prošle godine, na inicijativu ministarke privrede pokrenut je program koji je posebno usmeren na žene preduzetnice i na mlade do 35 godina.

To je važno da naglasimo, kaže Obradović Jovanović, da žene ne moraju da budu do 35 godina, zbog naslova programa ponekad ima malo zabune.

"Znači, za žene ne važi ograničenje što se tiče godina a za mlade do 35 godina. Ovaj program je dosta sličan programu za početnike s tim što je, imajući u vidu da su ovo ciljne grupe koje su posebno senzitivne, kod njih iznos bespovratnih srestava nešto veći, odnosno za pet posto je veći nego u programu za početnike u biznisu. Oba ova programa su usmerena na veoma široku grupu početnika u biznisu", istakla je pomoćnica ministarke privrede.

Prema njenim rečima, Ministarstvo privrede svoje druge programe bazira, pre svega, na podršci preduzećima koja se bave proizvodnjom, prerađivačkoj industriji, dok su ovi programi otvoreni za početnike i iz sektora usluga i iz veoma širokog dijapazona delatnosti.

Treći program koji smo raspisali u ovom paketu je razvojni program i to je program koji je usmeren ovom drugom delu privrede, znači oni koji su stariji malo, posluju znači duže na tržištu i on je usmeren na podršku za investicije, dodala je ona.

"Kada kažem investicije, mislim na nabavku nove proizvodne opreme, mislimo na ulaganje na izgradnju novih proizvodnih kapaciteta i ono što bih posebno naglasila, sredstva ovog programa mogu da se koriste i za unapređenje energetske efikasnosti, odnosno uvođenja alternativnih oblika proizvodnje električne energije - konkretno solarnih panela što se pokazalo prošle godine kao veoma interesantno", istakla je Obradović Jovanović.

Odgovarajući na pitanje kada se očekuje raspisivanje drugih programa među kojima i program za nabavku opreme, koji je za privrednike najatraktivniji, Katarina Obradović Jovanović kaže da se trude da uvek raspisuju programe u isto vreme i da imaju godišnje cikluse tako da privrednici mogu da računaju na stabilnu podršku, prvo za započinjanje a kasnije za razvoj poslovanja.

Prvi put, pored budžetskih biće i dodatnih sredstava

Pomoćnica ministarke privrede kaže da je u ovoj godini ukupno iz budžeta Ministarstva privrede za programe podrške preduzetništvu opredeljeno dve i po milijarde dinara, što su zapravo sredstva koja se koriste za ovaj bespovratni deo.

"Imajući u vidu da su svi naši programi kombinacija bespovratnih sredstava i kreditne podrške bilo Fonda za razvoj ili banaka, najmanje četiri puta će biti veći iznos ukupnih investicija odnosno vrednosti projekata koje ćemo moći da podržimo. Pored toga, za novi program investicionih kredita koji ćemo realizovati sa EIB planirano je dodatnih 90 miliona evra koji će biti na raspolaganju u prvim mesecima 2022. godine i koji za sada treba da ponude privrednicima ono što je jako retko na tržištu, a to su zapravo investicioni krediti sa ročnošću do 12 godina i sa povoljnim kamatnim stopama", objasnila je ona.

"I pored toga, kao što sam spomenula za program opreme ove godine ćemo imati još 10 miliona evra iz bespovratnih sredstava EU tako da će program opreme ove godine biti najveći do sada", zaključila je Katarina Obradović Jovanović.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво