Čitaj mi!

Ministri Srbije, Severne Makedonije i Albanije: Uverili smo se u sprovođenje "Otvorenog Balkana"

Ministri poljoprivrede Srbije, Severne Makedonije i Albanije, zemalja članica inicijative "Otvoreni Balkan", danas su posetili distributivni centar "Deleza" u Staroj Pazovi, gde je prikazano kako se kontroliše roba koja se uvozi i prodaje u Srbiji.

Ministri su tom prilikom razgovarali o benefitima koje je donela inivcijativa, odnosno o skraćenju vremena koje protekne između pakovanja robe, preko uvoza, do rafova.

Srpski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović pokazao je na primeru ajvara koji je tokom jučerašnjeg dana poslat u Srbiju iz Severne Makedonije, a već danas se očekuje da će biti u srpskim marketima.

"Uverili smo se na licu mesta da ono što smo potpisali se i sprovodi, da nema više čekanja na graničnim prelazima. Skraćene su carinske procedure. Važan korak u ovoj inicijativi je međusobno priznavanje laboratorijskih analiza i sertifikata, prilikom izvoza i uvoza, što unapređuje poslovnu klimu u regionu", rekao je Ljupče Nikolovski, ministar poljoprovrede Severne Makedonije.

Da su u oktobru u Nišu gotovo 48 časova pravili planove za najbolje moguće sprovođenje inicijative o "Otvorenom Balkanu", potvrdila je i ministarka poljoprivrede Republike Albanije.

"U Albaniji trenutno radimo na izmenama i dopunama tri zakona koja su neophodna za usklađivanje zbog dogovora koji smo potpisali. Oni će se naći u parlamentarnoj proceduri idućeg četvrtka, a kada parlament ratifikuje pomenute izmene i dopune i mi ćemo u potpunosti da implementiramo dogovoreno", istakla je Frida Krisca.

Današnjoj poseti "Deleze" centru prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić koji je naglasio da se nada proširenju inicijative na susednu BiH.

Govoreći o benefitima Otvorenog Balkana, Nedimović je konstatovao da za hranu više nema granica.

"Jutros sam čuo da meso, na graničnom prelazu Bajakovo, na granici sa Hrvatskom, već pet dana čeka u magacinima da se završe laboratorijske analize, zbog toga što je Republika Hrvatska članica Evropske unije. To podrazumeva kontrole, za svaku našu isporuku, zbog analize rizika. Kada su u pitanju Srbija, Severna Makedonija i Albanija, to više ne postoji. Granica za hranu više nema", prema rečima Nedimovića.