Читај ми!

Da li će Uredba o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica biti produžena za još šest meseci

Uredba o ograničenju cena nekih osnovnih životnih namirnica ističe 8. februara, a Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine razmatraju da produže njen rok. Svetski ekonomisti procenjuju da se inflacija neće smiriti ni u prvoj polovini 2022. godine, pa će Uredba najverovatnije biti produžena do šest meseci, kažu u resornom ministarstvu.

Prema izveštaju organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, cene hrane i sirovina u Evropi u prošloj godini skočile su za 28,1 odsto. Prošle godine ulje i brašno u Srbiji poskupeli su oko 30 odsto, a svinjski but 27 procenata, kažu u resornom ministarstvu.

Da bi sprečila turbulencije na tržištu, krajem prošle godine Vlada je odlučila da cene ulja, brašna, šećera, mleka i svinjskog buta ograniči na nivo od 15. novembra 2021. kako bi zaštitila socijalno najugroženije slojeve stanovništva i tržište od nekontrolisanog rasta cena.

"Sama odluka je imala pozitivan psihološki efekat na potrošače jer je pokazala da država brine o stabilnosti cena s jedne strane. S druge strane trgovina nije negativno osetila samu odluku jer je snabdevenost svim namirnicama koje su ograničene ostala stabilna", kaže Žarko Malinović iz PKS-a.

Da li se uredba poštuje nadležne inspekcije proveravale su više od 400 puta. Napisana su samo dva prekršajna naloga u manjim trgovinama u unutrašnjosti.

"U svim našim prodavnicama poštuju se mere propisane uredbom Vlade Republike Srbije o ograničenju cena nekih osnovnih životnih namirnica, što potvrđuje i pozitivan nalaz nadležnih institucija koje vrše kontrole poštovanja ovih mera na terenu", potvrđuje Milica Popović iz trgovinskog lanca "Delez Srbija".

Ne bi trebalo očekivati skoro smirivanje cena.

"Ono što globalno tržište govori u narednom periodu od šest meseci sigurno neće doći do stabilizacije tržišta hrane i mi kao resorno ministarstvo smatramo da je to maksimalni period u kome bi trebalo da traje ova uredba, a minimalno bi svakako trebalo da bude ponovo produžena onoliko koliko je i sada trajala", ističe ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Kako saznajemo, lista proizvoda pod uredbom koju čine ulje, brašno, šećer, mleko i svinjski but neće biti proširivana.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво