Читај ми!

Superklaster – koje su to oblasti u kojima Srbija ima najviše perspektive

Srbija dobija prvi superklaster, u svetu već primenjen model uspešnog zajedničkog rada i razvoja. Tome je prethodilo deset meseci istraživanja koje su to oblasti u kojima Srbija ima najviše perspektive, potencijala za rast, razvoj konkurentnosti, izvoz i šansu da se u narednih pet do deset godina nametne kao lider. Neki rezultati istraživanja možda malo iznenađuju.

Za superklaster, procenjeno je, Srbija ima četiri super oblasti: napredna poljoprivreda i proizvodnja hrane, gejming industrija i virtuelna realnost, tehnološka rešenja bazirana na veb 3 i blokčejn tehnologijama i biomedicina sa biotehnologijom.

"Odabraćemo te konzorcijume, nosioce budućeg superklastera i onda ćemo u sledećem periodu da radimo sa njima, da postave strategiju razvoja svojih superklastera, da naprave akcione planove, a onda ćemo zajedno sa njima da operativno sprovodimo komercijalne projekte, navodi Aleksandra Popović, direktorka projekta "Srbija inovira".

Konkurs za superklaster koji realizuje ICT Hub uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj otvoren je do kraja februara, a jedan od uslova je da prijavljeni konzorcijum čine start ap, naučno-istraživačka institucija i kompanija iz privrede.

"Mi zapravo imamo dve startap kompanije koje su izašle iz Instituta kao prve spin aut kompanije jednog istraživačkog instituta u Srbiji. Ono što nam je potrebno to jesu velike kompanije koje bi ili investirale ili nam pomogle svojim znanjem da stavimo proizvod na tržište", navodi Nataša Golić, rukovodilac sektora za transfer tehnologija Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo Univerziteta u Beogradu.

Srbija je peta u svetu po broju blokčejn stručnjaka, a razvojne centre u Beogradu imaju i takve kompanije čija je vrednost procenjena na 5 milijardi dolara. Otuda ne čudi što su se veb 3, odnosno treća faza u evoluciji interneta i blokčejn našli na listi.

"Blokčejn tehnologija sama po sebi je meta tehnologija što znači da ona može da bude upotrebljena u mnogobrojnim industrijama: zdravstvenoj, finansijskoj, obrazovnoj, bezbednosnoj... Tako da će jedan od zadataka biti prvo da pokažemo gde to sve blok čejn može da se upotrebljava. S druge strane, stvoriće se veliki broj novih radnih mesta", navodi Emilija Vuković, predsednica Blokčejn inicijative.

Upravo efekat na privredu i društvo u celini opredeliće pobednika konkursa.

"Vrlo je važno da učesnici superklastera daju jednako koliko i uzimaju, moraju i da daju nekako zajednici", navodi Aleksandra Popović, direktorka projekta "Srbija inovira".

U toku ove godine testiraće se rezultati superklastera u sve četiri oblasti, da bi u sledeću ušli sa jednim – najboljim.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво