Читај ми!

Preduzeća iz centralne Srbije plasirala na KiM robu u vrednosti od 300 miliona evra

Tokom prošle godine preduzeća iz centralne Srbije plasirale su na KiM robu u vrednosti od oko 300 miliona evra, čime su dospele na vrh po prodaji svojih proizvoda.

Tokom 2021. godine, sa Kosova i Metohije je na tržište centralne Srbije prodato robe u vednosti od dva miliona evra, saopštio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci prištinskim medijima.

Trgovci sa Kosova i Metohije su prošle godine najviše robe kupili od preduzeća iz Nemačke i Albanije.

Srpska preduzeća su prodala robu od 300 miliona evra, u odnosu na 2020. godinu, kada je njihov plasman iznosio 174 miliona evra.

Najviše je iz centralne Srbije na KiM plasirano robe iz prehrambene i industrija građevinskog materijala.

Staviljeci je rekao da je prošlogodišnji plasman robe iz centralne Srbije manji u odnosu na ranije godine, kada je pre uvođenja reciprociteta od 100 odsto, ukupan zbir prodate robe bio i do 450 miliona evra.

"Glavna zemlja koja prednjači sa svojim proizvodima na Kosovu je Nemačka, kao i druge zemlje uglavnom Evropske unije, ali i Turska i Kina", rekao je Staviljeci.

Prema njegovim navodima, tri glavna proizvoda koja se uvoze na KiM su nafta, cigarete i vozila.

"Ovo su prva tri proizvoda koji se najviše uvoze na Kosovo. Što se tiče izvoza, možemo reći da su do 2020. godine prednjačili čelik i razni otpad. Od 2021. imamo promenu, gde su nameštaj ili predmeti nameštaja uspeli da izbiju na prvo mesto. Nameštaj sada čini oko 21 odsto kosovskog izvoza u različite zemlje. Zatim dolazi i do porasta izvoza raznih pića poput bezalkoholnih i alkoholnih, koja predstavljaju oko pet odsto izvoza, kao i raznih proizvoda od drveta", kaže on.

Preduzeća na KiM su tokom 2021. godine zabeležila povećanje izvoza robe u ukupnoj vrednosti od 62 odsto.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво