Читај ми!

U Pčinjskom okrugu iščekuju nove investicije, koji zanati su najtraženiji na tržištu rada

Uprkos dvogodišnjoj pandemiji koronavirusa, privreda je pokazala vitalnost i sačuvala kompanije i ljude, ocenila je Privredne komore Srbije. Međutim, privredu je prošle godine obeležio i odlazak italijanske kompanije "Geoks" iz Vranja, kada je 1.200 ljudi ostalo bez posla. Za deo radnika pronađeno je rešenje, zaposleni su u turskoj kompaniji "Teklas", deo je u malim i srednjim preduzećima, a iz državnog rukovodstva najavljene su i nove investicije u Vranje i Pčinjski okrug.

Iz pogona u industrijskoj zoni Vranja otišao je proizvođač obuće "Geoks", a na to mesto došao je "Teklas", fabrika za proizvodnju auto-delova. U Vladičinom Hanu posluju već šest godina i zapošljavaju 1.200 ljudi, popravljaju prosek plata u opštini.

"Oni očekuju da će do kraja februara raditi negde oko 250 ljudi, a 120-130 već radi. Tako da će nastaviti do kraja godine, to su njihove najave da će do kraja godine naći posao oko 600-700 ljudi", rekao je većnik grada Vranja zadužen za privredu Nebojša Zupančić.

Goran Mladenović, predsednik Opštine Vladičin Han kaže da se takvi rezultati dobijaju kada dođe kompanija koja je nosilac razvoja, kao "Teklas", koji diktira tempo zarada i daje redovne plate zaposlenima, koji novac dalje troše kod ostalih privrednih subjekata.

Za bolje privredne rezultate, u Vranju očekuju i novog investitora iz oblasti obućarstva.

"Korona je napravila problem i u tom delu. Nemački investitori su najavili dolazak i posetu gradu, međutim, odložili su, mi bukvalno očekujemo svakog dana da oni dođu", naveo je Nebojša Zupančić, većnik grada Vranja zadužen za privredu.

Vesna Stanojković iz Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale Vranje, rekla je da su u 2021. godini najtraženiji profili bili tapetar, stolar, šivač konfekcije, šivač tekstila, obućar, izrađivač gornjih i donjih delova obuće.

Najveće teškoće tokom epidemije prilikom nabavke materijala 

I za velike i za male privrednike tokom pandemije najviše je poteškoća bilo prilikom nabavke materijala.

Vranjski "Jumko", koji je u državnom vlasništvu, povećao je proizvodnju prošle godine za 10 odsto i investirao u dva pogona u Srbiji. Fabrika konditorskih proizvoda u Donjem Stajevcu kod Trgovišta, sa većinskim vlasnikom iz Grčke, postoji dve godine, zapošljava 45 radnika.

"Jumko je sada firma koja radi pozitivno, imamo dosta posla i postoji mogućnost da, osim što ćemo da uposlimo naše kooperante koji rade za nas u Srbiji, gledaćemo i postoji mogućnost da uposlimo još jedan pogon", istakao je generalni direktor kompanije "Jumko" Branislav Trajković.

"Veći deo proizvodnje je ručna proizvodnja, a dodatno poskupljuje i uvoz repromaterijala koji koristimo i koji je nedavno jako poskupeo, pa imamo prilično visoke cene i one nam diktiraju, zapravo, tržište", istakla je menadžerka u fabrici konditorskih proizvoda "Top biskit" Jagoda Đorđević.

Na tržištu rada krajem prošle godine bile su 22.434 osobe u Pčinjskom okrugu, u Vranju gotovo 7.000, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje.  

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво