Читај ми!

Žilići su krenuli sa jednom kravom, a sada prave sireve raznih ukusa i lepo zarađuju

Budućnost i opstanak na selu Marija i Aleksandar Žilić iz Martinaca kod Sremske Mitrovice vide u preradi mleka. Stado krava uvećavaju i na poljoprivrednom gazdinstvu proizvode nekoliko vrsta sira.

Pre pet godina Žilići su kupili jednu kravu, a sada ih u štali imaju četrnaest. U malom pogonu svakog dana prerade više od dve stotine litara mleka. Mladi i sitni sir prave na tradicionalan način.

"U sveže mleko se doda sirište, kada se usiri, mi to cedimo, u gaze stavljamo, za osam sati to je oceđeno, dobijamo mladi sir. On je kratkog roka, rok mu je do pet dana. Ima kratak rok zato što nema konzervansa, nema ničega, to je potpuno prirodno", kaže Marija Žilić iz Martinaca. 

Mleko su počeli da prerađuju zbog niske otkupne cene. Trapist prave u različitim ukusima.

"Kako su se tržišta otvarala i kupci izrazili želju za nekim raznim ukusima, mi smo onda ubacili našu domaću tucanu papriku. Išli smo proletos na Frušku goru, brali smo sremuš, imam drugara koji mi donosi crni tartuf, što dosta ljudi traže zbog njegove lekovitosti. Može da se ubaci biber, beli luk, origano, susam", kaže Aleksndar Žilić.

Za kupce ne brinu. Prodaju na kućnom pragu, ali odlaze i na pijace u okolna mesta.

"Ne mogu da se požalim, posao jeste velik, odgovornost, pošto je mleko jako kvarljiva roba mora higijena da se ispoštuje i sanitarni uslovi. Trudimo se maksimalno ja i supruga, i hvala Bogu, ide nam od ruke", kaže Aleksandar.

"Ovaj poljoprivrednik je pravi primer kako iz jedne primarne proizvodnje imamo i prerađivačku proizvodnju, proizvodnju sa kućnog praga i kako se može lepo živeti i lepo zarađivati ovde na selu, od svog rada, pošetnog i čestitog", kaže Dušica Pavlović, direktorka Agencije za ruralni razvoj u Sremskoj Mitrovici.

Zahtevanu proizvodnju, bez slobodnog dana, Žilići planiraju da uvećaju. Osim kupaca, kvalitet njihovih sireva potvrđuju i zlatne medalje sa Novosadskog sajma poljoprivrede.  

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво