Читај ми!

Januar je mesec za stavljanje prsta na čelo – šta je prvi savet za upravljanje novcem

Dušan Uzelac sa sajta "Kamatica" kaže za RTS da ima građana koji upravljaju finansijama tako da im je januar samo još jedan mesec u nizu, ali da je to svakako period godine kada se dodatno presabiramo, jer smo u decembru imali izazove u potrošnji. Ističe da upravo Nova godina donosi prostor za nove odluke i okretanje novog finansijskog lista. Uzelac kaže da je planiranje prvi i osnovni savet za uspešno upravljanje finansijama.

Kupovina novogodišnjih poklona, doček Nove godine, obeležavanje Božića, pa još jedna tura slava i na kraju Srpska nova godina – januar je dobar period za stavljanje finansijskog prsta na čelo.

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica kaže da se, hteli to ili ne, u januaru popale lampice po novčanicima i da Nova godina donosi jedan psihološki presek.

"Ima građana koji upravljaju finansijama i tako da im je januar samo još jedan mesec u nizu, ali je to svakako mesec kada se dodatno presabiramo, jer smo u decembru imali izazove u potrošnji", objašnjava Uzelac.

Ističe da valja staviti prst na čelo i porazmisliti kako rasporediti sve troškove do kraja godine.

Kako bi pokrili sve ove troškove, ljudi u januaru obično posežu za čekovima i kreditnim karticama, pa se dođe do toga da se u januaru najviše i duguje.

Uzelac ističe da tu nema ništa pogrešno, i da krediti i kreditne kartice nisu loša stvar.

"Oni su instrumenti plaćanja kao i svaki drugi, i na našoj finansijskoj disciplini je da ih napravimo korisnim alatima. Svaki alat će vam pomoći ako znate kako se koristi, a povredićete se ako ne znate", objašnjava Uzelac.

Kaže da kredit donosi obavezu plaćanja, jer banka ne pita da li je januar ili je avgust.

"Planiranje prvi i osnovni savet"

Dušan Uzelac ističe da je sve stvar odluke i da upravo Nova godina donosi prostor za nove odluke i okretanje novog lista, a da mnogi upravo finansije stavljaju među prve tri želje.

"Januar je dobar mesec da se posloži ostatak godine. Mi shvatimo da smo u problemu sa novcem u trenutku kada nam zafali, a problem je kreiran do tog momenta", naglašava Uzelac.

Kaže da je planiranje prvi i osnovni savet za uspešno upravljanje finansijama.

"Problemi u finansijama se dešavaju kada nešto nismo odradili pre šest meseci i svakome kome je januar težak danas, mogao je to da ispravi u avgustu. Računajte na celu godinu, a ne od meseca do meseca. Takvi ciklusi maskiraju druge godišnje finansijske cikluse, kada idemo na more, slavimo slavu, registrujemo auto… Tada posegnemo za zaduženjem jer nismo planirali", kaže Uzelac.

Ističe da je drugi savet da treba krenuti polako i bez žurbe.

"Najvažnije je da razumete redosled učenja. Ja to poredim sa biciklom – ne možete voziti bez ruku ako niste savladali ravnotežu, a ne možete imati ravnotežu, ako se ne krećete. Tako je i u finansijama, prvo morate da zarađujete, onda morate da kontrolišete situaciju, a kad kontrolišete duži period, to je upravljanje", objašnjava Uzelac.

Kaže da tek nakon upravljanja stiže štednja kao manifestacija kvalitetnog upravljanja kroz duže vreme.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво