Читај ми!

I budžet ima svoj vodič, kuda ide novac iz državne kase

Kako će se u 2022. trošiti novac iz državne kase? Detalji o tome pišu u Građanskom vodiču kroz budžet koji će ovih dana objaviti Ministarstvo finansija. Država je sa tom praksom krenula pre šest godina i sada mnogi znaju o kakvom je vodiču reč – o dokumentu koji na jednostavan način prikazuje kojom sumom novca raspolaže država, koje prihode ima, u koje svrhe i na koji način troši. Sličan vodič kroz budžet objavljuju i lokalne samouprave.

Opširan dokument od nekoliko stotina strana koji detaljno opisuje kuda ide novac iz budžeta, sažet je u Građanski vodič - kratku prezentaciju države o najbitnijim stavkama kako bi građanima bilo potpuno jasno kako se troše pare poreskih obveznika.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović kaže da Ministarstvo želi da unapredi transparentnost budžeta odnosno da ga učini dostupnim svima, da svako može da ga razume.

"S jedne strane građani su ti koji svojim davanjima odnosno svojim trošenjem pune budžet, odnosno daju državi pare odnosno sredstva kako bi država mogla da finansira te rashode i mi osećamo da je to naša obaveza da dođemo do svakog građanina i da zna zapravo šta se nalazi u budžetu", kaže Stevanović.

Sličnu praksu sprovode i lokalne samouprave, tako je Opština Kovin već objavila svoj vodič kroz budžet.

Šefica Odeljenja za budžet i finansije Opštine Kovin Biljana Stojković kaže da je uključivanje građana jedna od najbitnijih stvari u samom budžetu.

Prema njenim rečima, budžet se i radi zbog građana, zbog zadovoljavanja njihovih potreba i objašnjenja na koji način to lokalna samouprava radi.

"Nama Zakon nalaže da na određeni način napravimo taj budžet i to je često nerazumljivo. Nerazumljivo je vrlo često i za one koji su u samom procesu budžeta a ne za ljude koji kao građani treba da budu informisani o nekim osnovnim stvarima koje sprovodi njihova lokalna samouprava i da eventualno pronađu ono što njih zanima i da se, u krajnjem slučaju angažuju, da neka svoja prava vide na koji način mogu da ostvare i koliko se izdvaja za pojedine stvari", kaže Stojkovićeva.

Građanski vodič kroz budžet u Vladi porede sa planovima jednog domaćinstva koje ima jasan finansijski plan.

"Mi smo tu pojednostavili za sledeću godinu pa tačno znaju da će lekari kod kojih oni idu imati veću platu za nekih 8 odsto, takođe da će naši najstariji sugrađani imati povećanje penzija od 15,5 odsto i još 20.000 dinara recimo u februaru, potom smo u tom Vodiču naveli naše najveće kapitalne projekte. Znate da trenutno gradimo deset auto-puteva, to direktno utiče na kvalitet života naših građana, potom smo naveli iznosi, odnosno u šta ćemo ulagati kada je u pitanju obrazovanje", kaže Stevanović.

A da bi Građanski vodič kroz budžet stigao i do onih koji nemaju internet, obezbeđena je i štampana verzija tog dokumenta koju će ministarstvo deliti na događajima koje organizuje.

Upravljanje javnim finansijama deo je sveukupne reforme javne uprave koja se u Srbiji sprovodi uz kontinuiranu podršku Evropske unije.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво