Читај ми!

Usvojena strategija razvoja – startapi će prvi put biti prepoznati u pravnom sistemu

Startapi, mlada inovativna preduzeća sa uslovima za brz ekonomski rast, karakteriše kreiranje novih proizvoda i usluga ili unapređenje postojećeg poslovanja sa mogućnošću da se iz Srbije, bez povećanja resursa, radi za veliki broj korisnika širom sveta. Zato je Vlada usvojila Strategiju razvoja startap ekosistema od 2021. do 2025. godine.

Radnu grupu koja je pripremala strategiju razvoja činili su članovi srpskog startap ekosistema i predstavnici državnih organa kako bi se postigla inkluzivnost i ubrzao razvoj startap zajednice.

Direktor tima za IT i preduzetništvo u Vladi Srbije Nenad Paunović kaže da Strategija znači da će startapi biti prvi put prepoznati u pravnom sistemu, sa planskim dokumentom najvišeg ranga.

"Svi mi koji smo deo toga i koji mislimo da možemo još da doprinesemo sad treba još jače da se umrežimo i treba to dobro da fokusiramo, kako bismo proizveli rezultate i dali šansu još nekim novim preduzetnicima i nekim novim idejama", ističe generalni direktor grupe kompanije "Centili" Zoran Vasiljev.

Cilj uvećanje broja stručnih kadrova

Nataša Škrbić iz inicijativa "Digitalna Srbija" kaže da je urađen veliki deo posla budući da je značajan broj akcija koje treba preduzeti da bi se razvio startap ekosistem.

"Mi kao inicijativa ćemo nastaviti da ulažemo napore u to da se privreda aktivira na pravi način u korist razvoja čitavog ekosistema", naglašava Škrbićeva

Cilj usvajanja strategije je uvećanje broja stručnih kadrova i to kroz obrazovne programe u školama sa sadržajem o startap preduzetništvu kako bi se novim naraštajima približila ova vrsta poslovanja.

"Najveći broj tih ideja ili jeste sada ili će biti tehnološke, samim tim startapi su ono što pruža najveću poslovnu priliku, a nama je bitno da već u tom dobu stiču preduzetnički duh i preduzetnički način razmišljanja", objašnjava Nenad Paunović.

Zoran Vasiljev smatra da imamo dobru perspektivu, mnogo talentovanih ljudi, "strašne ideje", kao i sve više investitora koji gledaju ka ovom regionu.

Predviđeni i mehanizmi za finansiranje

Uz infrastrukturnu i programsku podršku strategija predviđa formiranje mehanizama za finansiranje startapa.

"Fond za inovacionu delatnost već sada i godinama unazad daje grantove inovatorima u Srbiji i taj novac će se povećavati, ali ćemo sledeće godine podržati i takozvane fondove preduzetničkog kapitala gde će država da udruži svoja sredstva sa privatnim kapitalom", kaže Paunović.

Nataša Škrbić iz inicijative "Digitalna Srbija" objašnjava da će svako ko u bilo kojoj industriji i u bilo kojoj oblasti dođe do inovativnog rešenja i napravi od toga proizvod, moći da koristi razne vidove podrške koje postoje za startape.

Strategija treba da omogući popularizaciju startap kulture i unapređenje međunarodne prepoznatljivosti srpskog startap ekosistema. Cilj je da Srbija ima između 800 i 1.200 aktivnih inovativnih tehnoloških biznisa koji će privlačiti kvalitetne kadrove i investitore iz zemlje i sveta.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво