Читај ми!

Kruševac dobio najsavremenije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Građani Kruševca od danas u svom gradu imaju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Reč je o prvom postrojenju u Srbiji koje uključuje i solarno sušenje kanalizacionog mulja čime on postaje energetska sirovina za industriju cementa.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je da je  oko 75 odsto grada Kruševca pokriveno kanalizacionom i kolektorskom mrežom. "Izgradili smo najsavremenije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda", izjavio je  Momirović.

Prema njegovim rečiima, Srbija nema najsjajniju situaciju jer najveći deo otpadnih voda ide direktno u reke i iz tih reka se koristi za piće.

Dodao je da Srbija danas ima ekonomski kapacitet da reši ovaj problem koji je decenijama guran pod tepih i da je cilj da se u narednih pet godina investira više od četiri milijarde evra i izgradi više od 6.000 kilometara kanalizacione infrastrukture i više stotina postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi se trajno promenila loša slika koja postoji više od 60 godina.

"Želim da se zahvalim Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ovo je jedno od najmodernijih postrojenja ne samo u našoj zemlji, već i u regionu, a reč je o izuzetno bitnom i važnom kapitalnom projektu za grad Kruševac. Potpuno smo rešili problem prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda", izjavila je Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca.

Direktor JKP "Vodovod - Kruševac" Vladimir Milosavljević naglasiio je da je izgradnja postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda trajala tri godine.

"Ovo je složen i veliki sistem koji grad Kruševac svrstava u red tehnološki razvijenih i uređenih gradova u Evropi", rekao Milosavljević.

Izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu kapaciteta 90.000 ekvivalnet stanovnika i investicione vrednosti 14,3 miliona evra u potpunosti je završena 30. 06. 2020. godine, nakon čega je usledio probni rad i optimizacija tehnoloških radnih parametara.

Paralaleno sa izgradnjom postrojenja, izgrađeno je i 60 kilometara kanalizacione i kolektorske mreže kojom je povećana pokrivenost grada kanalizacionom mrežom i kojom su na kanalizaciju povezana i sela Veliko Golovode, Modrica, Lipovac i Pakašnica.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво