Читај ми!

Zašto su ulaganja u setvu pšenice veća čak za 50 odsto

Prema podacima republičkog Zavoda za statistiku cene repro materijala, sredstava za rad i usluga u poljoprivredi su u trećem kvartalu ove godine povećane za 16,7 odsto u odnosu na isti period lane. Zbog stanja na svetskim berzama, cenovni maksimumi su beleženi u oktobru i novembru za mineralno đubrivo i dizel gorivo, pa će tek statistika za poslednji kvartal pokazati koliko je koštala proizvodnja ove godine. Veća ulaganja podstakla su poskupljenja proizvoda.

Deset tona krompira i pet tona kupusa koliko je ove godine proizveo Miodrag Milin iz Taraša je manje za oko polovinu nego lane, a zbog gubitaka u prinosu nije nezadovoljan.

"Cena je bila solidna, od pedeset do osamdeset dinara je bio krompir, a kupus šesdeset-sedamdeset", zadovoljan je Miodrag Milin, povrtar iz Taraša.

Stručnjaci navode da ovo treba da pokrene proizvođače da ulažu u povećanje proizvodnje, jer samo tako mogu parirati robi iz uvoza koja neminovno dolazi kada se prodaju domaće zalihe. 

"Da po jedinici površine rađa mnogo više i da budemo konkurentni. Da nam ne dolazi krompir iz Belorusije i Holandije", smatra Drago Milošević, s Agronomskog fakulteta u Čačku.

Proizvodna godina u ratarstvu počinje setvom pšenice. Zbog skupljeg repromaterijala poslednja procena je da su ulaganja u setvu hektara pšenice 50 odsto veća nego lane.

"Mineralno đubrivo je poskupelo čak više od tri-četiri puta u odnosu na neke cene pre nekoliko meseci. Da se taj trend nastavlja, a da postoji problem nestašica potencijalnih, znači za određene vrste mineralnih đubriva", navela je Jelena Nestorov, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine.

Stočari koji imaju grla u tovu računicu vežu za cenu kukuruza. Granica rentabilnosti od 25 dinara za kilogram, prevaziđena je sredinom septembra, a trenutnih 26 dinara i 30 para za kilogram ugrožava proizvođače koji imaju do deset grla.

"Ako to ode preko trideset dinara onda smo svi u problemu. Za sada imate balansiranje zamene za odgovarajuće komponente u hrani, ali vi ne možete energiju i proteine zameniti ničim nego tamo gde ih ima, a to gde ih ima je skupo", upozorava Čedomir Keco iz udruženje tovljača goveda „Agroprofit"

Jedan od načina da se pomogne poljoprivrednicima u narednoj godini je podrška iz Agrarnog budžeta. Predviđeno je da bude veći nego ove godine za 17 odsto, a od 62 milijarde dinara koliko je planirano, 81 odsto je namenjeno za subvencije. 

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво