Čitaj mi!

I mladi se vraćaju vinogradima – dedino iskustvo i znanje sa fakulteta kao dobitna kombinacija

Svake godine u Srbiji nikne nekoliko vinograda. I mladi se posle školovanja vraćaju lozi i na dedovinu. Pomaže i država pri zasnivanju novih zasada. Osim već prepoznatljivih francuskih, sve više je naših starih, autohtonih ali i novostvorenih sorti grožđa, čime pratimo prohteve hedonista i turista za novim mirisima i ukusima vina.

Braća Stojšić nastavljaju porodičnu vinarsko-vinogradarsku priču u Banatu i prate svetske trendove.

Ističu da je vinska kultura u Srbiji na višem nivou i da konzumenti traže nove sortne karakteristike vina.

"Ovde smo moj brat i ja kao mladi počeli da radimo i uvideli veliku perspektivu u tome i samim tim nekako se pronašli u svom putu za budućnost. Trenutno se bavimo tehnologijom proizvodnje vina na najvišem nivo", kaže Ivan Stojšić iz vinarije "Selekta".

Jovan Stojšić ističe da se u vinariji trenutno bave proizvodnjom sovinjona belog, sivog i belog burgunca, rajskog rizlinga i šardonea, kao i nekih crvenih sorti. Dodaje da su u narednom planu bela barek vina.

Ćosići u Župi idu očevim i dedinim stopama kroz vinograde tamjanike i prokupca. Ističu da su dedino iskustvo i znanje stečeno na fakultetu u Zemunu - dobitna kombinacija.

"Završio sam i odlučio da ostanem ovde na selu i da radim, jer ovo je već razvijem posao. Brat je takođe završio poljoprivredni fakultet. Ja sam ovde osnovao porodicu, oženio se, dobio dete. Nadam se da će i moj sin da ostane ovde da nastavi tradiciju i to bi bila četvrta generacija koja se uspešno bavi ovim poslom", kaže vinar.

U Toplici, Šumadiji, ali i na severu Bačke ima mladih i školovanih stručnjaka među čokotima i u svojim podrumima.

Nove generacije, tradicija i nova vina otvaraju evropske puteve i za druge proizvode srpske poljoprivrede.