Читај ми!

U čemu je Srbija napredovala na polju energetike

Vlada je odlučila da se u decembru ne menjaju cene struje za privredu. Zbog energetske krize, na mesec dana produženi su ugovori o snabdevanju. A naša zemlja prednjači u energetskim reformama – jedna je od poruka "Ministarskog saveta Energetske zajednice", kojem je predsedavala Srbija.

Naša zemlja je ove godine donela novi zakonodavni okvir u oblasti rudarstva i energetike koji prati Direktiva Evropske unije. I srpska "Zelena agenda" usklađena je sa razvojnim investicionim planom koji doprinosi energetskoj bezbednosti čitavog regiona.

"Sa Srbijom smo bili malo nesretni u prošlim godinama, to moram da kažem. Ali ove godine imamo izuzetno veliki napredak u svemu, Zakon oko tržišta električne energije i gasa, tu su i neki koraci u razdvajanju Srbijagasa", navodi direktor Sekretarijata Energetske zejednice Janez Kopač.

Na beogradskom sastanku Energetska zajednica je zemljama jugoistočne Evrope postavila dalje zadatke na putu energetske tranzicije ka zelenoj energiji.

Zamenica generalnog direktora za energetiku u Evropskoj komisiji Mehtild Vursdorfer kaže da postoje tri važne stvari - Čist energetski paket koji će omogućiti povećanje energije iz obnovljivih izvora, zatim energetska efikasnost i jedna vrsta panevropskog tržišta.

"Verujem da svi imamo šansu da pokažemo na delu da energetika nije samo energetika i da energetika ne može da ide bez zaštite životne sredine. I sve što donosimo od budućih odluka mora da se odnosi na zaštitu životne sredine", poručila je resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Cilj je da se sve zemlje regiona što više povezuju i dalekovodima i gasovodima i, što je najvažnije, na putu ka Uniji moraju da naprve mapu puta dekarbonizacije zemlje, odnosno postepeno odricanje od velikih energetskigh zagađivača. Obećavaju da u tom procesu niko neće ostati bez posla.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво