Читај ми!

Veliki deo nelegalne trgovine na internetu, kupujte preko proverenih sajtova

Elektronska trgovina ubrzano se razvija i sve češće zamenjuje tradicionalnu kupovinu. Procenjuje se da je tokom pandemije povećana za 300 odsto. Istovremeno veliki deo nelegalne trgovine preselio se na internet, pa iz Ministarstva trgovine upozoravaju na dodatni oprez i kupovinu preko proverenih sajtova.

Procenjuje se da će ove godine prihod od elektronske trgovine biti veći od 400 miliona evra.

Potrošači koji kupuju preko interneta kao prednosti navode brz i lak dolazak do željenih proizvoda i usluga, mogućnost poređenja cena, pronalazak sniženja, uštedu novca i vremena.

Kupujte preko proverenih sajtova registrovanih u Srbiji, jer samo tako možete ostvariti svoja potrošačka prava garantovana domaćim zakonima, kažu upućeni.

"U elektronskoj trgovini potrošači imaju pravo na odgovor na reklamaciju u roku od osam dana. Na rešavanje reklamacije u roku od 14 dana, a za najkrupnije stvari ne duže od mesec dana", kaže Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača.

Ukoliko su nezadovoljni, potrošači imaju pravo na povraćaj robe u roku od 14 dana po izvršenoj kupovini, odnosno dobijanju robe.

"Ovo je poboljšana varijanta u odnosu na prava potrošača u klasičnoj trgovini", kaže Bogosavljević.

Oznaka poverenja na veb-stranici prodavca predstavlja potvrdu da je on pouzdan. Podaci o prodavcu mogu se proveriti i na sajtu Agencije za privredne registre.

"Apelujemo na naše potrošače da kupuju kod registrovanih privrednih subjekata, jer samo tako oni mogu ostvariti svoja prava koji im nudi Zakon o zaštiti potrošača. Ne kupujte kod ne registrovanih privrednih subjekata jer samim tim onda su vam uskraćena sva prava da li po pitanju reklamacije ili bilo čega drugog. To je kupovina mačka u džaku", kaže Višnja Rakić, pomoćnica ministarke trgovine.

U toku je kampanja Ministarstva trgovine "Klikni na sigurno, kupuj provereno", a detaljni saveti za bezbednu e-kupovinu mogu se naći na sajtu pametnoibezbedno.gov.rs i zastitapotrosaca.gov.rs.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво