Читај ми!

Tržište osiguranja beleži rast uplata uprkos pandemiji

Tržište osiguranja je stabilno i, uprkos krizi, beleži rast uplata za gotovo 10 odsto, rečeno je na skupu u Aranđelovcu.

Sudeći po rastu prodaje polisa, sektor osiguranja je u ovoj godini uspešnije odgovorio na nešto drugačije potrebe građana i privede u doba pandemije.

"U prilog tome govore i podaci Privredne komore Srbije da je premija osiguranja za prvih devet meseci ove godine rasla gotovo 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Posebno bih istakla rast premije zdravstvnog osiguranja koji je skoro 22 procenta", navodi Ivana Soković, predsednica UO Udruženja osiguravača.

U nameri da osiguranje učine što dostupnijim, uključila se mreža pošta Srbije.

"Želimo da naši zaposleni budu obučeni da prodaju i te polise siguranja i sve proizvode koje osiguravajuće kuće nude", navodi direktor JP "Pošta Srbije" Zoran Đorđević. 

Iz Narodne banke Srbije koja kontroliše rad osiguravajućih kuća, poruka da se usaglašavanje propisa sa standardime Evropske Unije nastavlja, ali da se domaći zakoni moraju pštovati.

"Jer ovde se stvara dobit i korist od te dobiti moraju da imaju svi oni koje te usluge koriste ali i država preko plaćenog poreza na profit koji vi ostvarite, a ne samo ili pretežno matice izvan Srbije", navodi kaže guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Svojevrsni paradoks je da će osiguranja baš u ovoj i dalje godini krize, dostići i premašiti dugo ciljanu milijardu evra godišnje uplate premija osiguranja.

Sektor osiguranja u ovom trenutku raspolaže sa 220 milijardi dinara, tehničkih rezervi. Najveći deo novca, preko 80 odsto ulažu u kupovinu državnih obveznica.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво