Читај ми!

Momirović sa Aleksijevim: Na proleće početak rekonstrukcije pruge Niš - Dimitrovgrad

Ministar građevine, saobraćaja i infrastruture Tomislav Momirović sa bugarskim kolegom Hristom Aleksijevim razgovarao je o rešenju problema čekanja vozova na granici i za proleće najavio početak rekonstrukcije pruge od Niša do Dimitrovgrada.

Momirović posle sastanka sa bugarskim ministrom saobraćaja Aleksijevim u Dimitrovgradu rekao da su se dogovorili da se više ne sme dozvoliti da granična čekanja za železnički saobraćaj budu duga.

U saopštenju Ministarstva saobraćaja ističe se da je cilj razgovora poboljšanje protoka teretnog, ali i putničkog saobraćaja međunarodnom prugom Niš-Dimitrovgrad, ali i na putnom koridoru koji spaja dve zemlje.

Momirović istakao je da Srbija gradi ili projektuje više od 1.200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica.

"Kada dođemo do granica susrećemo se sa kilometarskim kolonama, pre svega teretnjaka. To je nešto što pogađa i našu i ekonomiju Bugarske, istakao je Momirović.

Preem njegovim rečima, sa bugarskim kooegom se dogovorio da zajednički komuniciraju sa našim evropskim partnerima kako bi se problem prevazišao.

Dodao je da je od ogromne važnosti projekat rekonstrukcije i elektrifikacije pruge od Niša do Dimitrovgrada.

"Informisao sam kolegu da mi planiramo da na proleće krećemo da rekonstruišemo kompletno prugu od Niša do Dimitrovgrada", rekao je Momirović.

Momirović očekuje da će radovi trajati nešto manje od tri godine.
„U narednim nekoliko meseci puštamo brzu prugu Beograd - Novi Sad, vrlo brzo krećemo u rekonstrukciju pruge Beograd - Niš", naveo je resorni ministar.

Aleksijev: Snažna podrška evrointegracijama Srbije, Koridor 10 apsolutni prioritet

Hristo Aleksijev istakao je da Bugarska snažno podržava Srbiju u njenom stremljenju ka Evropskoj uniji dodavši da se to i može videti i po onome što se radi u praksi.

Izvršili smo veliki pritisak na administraciju EU da deonica od Sofije prema Srbiji bude deo priritetne transportne mreže Evrope. Koridor 10 je apsolutni prioritet i za nas, jer bez obzira što Srbija nije u EU, biznis prati najkraći put, a najkraći put je kroz Srbij, istaao je Aleksijev.

Upravo zbog toga ka Srbiji gradimo magistralni auto-put 'Evropa', kao i železničku liniju ka Srbiji", rekao je Aleksijev i dodao da će dve zemlje učiniti sve da se poboljša i ubrza promet robe i putnika.

Prema njegvoim rečima, lično će inicirati sastanak u Evropskoj komisiji kako bi se tražila podrška za ozbiljno finansiranje rekonstrukcije železničke pruge od Niša ka Bugarskoj.

Sastanku je prisustvovao i direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice za Zapadni Balkan, Matej Zakonjšek.

Zakonjšek je rekao da mu je veoma drago da Srbija ima ozbiljne projekte koji se tiču modernizacije pruga i da je to od velike važnosti za celu Evropu.

Problem je predugo čekanje na prelazak granice, i na pruzi, i na putu. Razgovarali smo o načinima na koje može da se reši, a najefikasnije je uspostavljanje 'zelenih koridora' između Srbije i Bugarske i formiranje zajedničkih graničnih prelaza, što mi snažno podržavamo, zaključio je Zakonjšek.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво