Čitaj mi!

Da li je zbog gline, ali najkvalitetniji obojeni crep stiže iz Leskovca

Industrija građevinskog materijala "Mladost" uložila je 30 miliona evra u novi proizvodni pogon sa najsavremenijom tehnologijom u Evropi. Posao je dobilo 50 radnika.

Bez dobre gline nema kvalitetne cigle i crepa. O glini iz leskovačkog kraja svedoči dimnjak podignut rukom majstora Crnotravaca davne 1911. godine. Osluškujući zahteve savremene gradnje, oslonjena na tradiciju, fabrika "Mladost" napravila je tehnološki iskorak vredan 30 miliona evra.

"Zadnjih 10 godina u Evropi nije sagrađen pogon ovakvog tipa, ovo je jedina fabrika u Srbiji koja ima ovakvu vrstu tehnologije gde je kompletno automatizovan proces proizvodnje počev od presovanja, prostora za sušenje crepa, pečenje, pakovanje", kaže Miloš Terzić, direktor IGM "Mladost" Leskovac.

Na najsavremenijim trakama čitava paleta obojenog crepa. Moderna tehnologija traži znanje i obučenost, a donosi bezbednost radnika. Pedeset je novih.

"Sve funkcioniše kako treba", kaže Miloš Savić, radnik. 

Marko Micanović, poslovođa, navodi da je bezbednost na visokom nivou, svuda je ograda koja onemogućava da dođe do povredea

Na rubu propasti, ova fabrika privatizovana je pre gotovo dvadeset godina. Ulaganja neprekidna, tržište sve brojnije.

Iz Leskovca crep odlazi širom Balkana, Evropske Unije, čak i do Azije.

"Leskovac je prvi dobio po četvrti put BFC sertifikat sa procentom ispunjenosti od 96,33 odsto dokaz je da svi privredni subjekti kako domaći tako i strani šire svoje kapacitete", kaže Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Jedan od najvećih proizvođača građevinskog materijala posluje u četiri fabrike na jugu zemlje.

Baza je Leskovac gde se godišnje proizvede 55 miliona crepova.