Читај ми!

Otvorena fabrika nemačke kompanije Bojsen u Subotici

Fabrika nemačke kompanije "Bojsen" (Boysen Abgassysteme, BAS) koja spada u vodeće svetske proizvođače izduvnih sistema za automobilsku industriju, otvorena je u poslovnoj zoni "Mali Bajmok" u Subotici, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Grad Subotica obezbedio je 10 hektara građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni u Malom Bajmoku, a vrednost ulaganja je 65 miliona evra i predstavlja jednu od najznačajnijih grinfild investicija u Srbiji.

Prema ugovoru sa Ministarstvom privrede, do 2023. godine fabrika "Bojsen" treba da zaposli 500 radnika, a investitoru je obezbeđen podsticaj od četiri miliona evra.

"Bojsen" je kompanija specijalizovna za izduvne kolektore, katalitičke pretvarače, filtere za čestice, prigušivače zvuka, obloge i kompletne izduvne sisteme za automobile, komercijalna vozila i industrijske sisteme. Glavni kupci tih proizvoda su nemačke kompanije Audi, BMV, Dajmler, Porše, Folksvagen, Mercedes i MAN i britanske Bentli i Rols Rojs.

To je jedanaesta strana investicija u Slobodnoj zoni Subotica – u kojoj je angažovano 6.500 radnika.

Svečanom otvaranju "Bojsena" prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je najpre održao sastanak sa predstavnicima nemačke kompanije, a zatim i obišao nove pogone.

Vučić je rekao da je Srbija dobila fabriku u kojoj je proces rada robotizovan i automatizovan kao u "Folksvagenovim" fabrikama.

"Ovakvu fabriku do sada nismo imali u Srbiji. Sve je robotizovano, neverovatno je kako ova fabrika izgleda. U Srbiji nikada nisam video ovako nešto. Svaka čast", rekao je Vučić.

Predsednik je u razgovoru sa menadžmentom i radnicima fabrike rekao da su upravo takve fabrike potrebne našoj zemlji i da će "Bojsen" mnogo značiti za Suboticu.

"Vojvodini potreban ubrzani razvoj i korak sa Beogradom"

Vučić je rekao da je Vojvodini potreban ubrzani razvoj kako bi uhvatila korak sa Beogradom i da tome doprinose ovakve fabrike.

Predsednik kaže da je u razgovoru sa radnicima video da su neki od njih 80, koliko ih sada radi, došli čak iz Požarevca.

Dodao je da će u toj visokodigitalizovanoj fabrici raditi više od 500 ljudi.

Vučić je istakao da Srbija danas privlači takve investitore i podsetio na reči osnivača "Tojote" Kičira Tojode koji je rekao da pre nego što neko kaže da nešto ne može da prvo pokuša to da uradi.

"Kada sam ranije otvarao fabriku vunice i trikotaže, bio sam srećan, iako su to bile radno intenzivne fabrike, jer će ljudi dobiti posao. A, danas sam ponosan ovom fabrikom, mnogi u regionu i jugoistočnoj Evropi ne mogu time da se pohvale", naglasio je on.

Vučić veruje da će Srbija u ove dve godine, 2020. i 2021, imati najveći rast BDP-a u Evropi.

Predsednik navodi da je, kada je postao premijer, učešće poljoprivrede u BDP-u zemlje bilo 11 odsto, a udeo IT sektora tri ili četiri odsto, dok je sada udeo poljoprivrede ispod sedam odsto, a IT sektora 9,5 odsto, što pokazuje kako se Srbija reindustrijalizovala i digitalizovala.

O ulaganjima u Suboticu

Predsednik Vučić je poručio da će država ulagati u Suboticu i da će samo u bolnicu uložiti 4,9 milijardi dinara.

Navodi da je u Subotici prosečna plata pre devet godina bila za 53 odsto niža nego danas, ali da je danas za 30 odsto niža nego u Beogradu i da to treba da se promeni.

Dodao je da je država nemarnošću u prethodnih 30 godina dovela do toga, verovatno računajući da su građani na severu zemlje bogatiji od ostalih građana.

Predsednik je naglasio da je, na primer, jedna nemačka kompanija "Koenig metall" došla u Ivanjicu samo zbog Bojsena u Subotici.

Poručio je da bez nemačkih investitora ne bismo uspeli tako brzo da reindustrijalizujemo zemlju, kao i da je on lično otvorio oko 250 fabrika ili položio kamen temeljac za njih.

Za ovako nešto živite i borite se, naglasio je predsednik Srbije, koji je nakon obraćanja zajedno sa predstavnicima kompanije i nemačkim ambasadorom Tomasom Šibom simbolično, pritiskom na dugme, označio početak rada fabrike.

Najveća "Bojsenova" fabrika u inostranstvu

"Bojsen" će u Subotici proizvoditi visokoinovativnu tehnologiju izduvnih gasova sa stepenom automatizacije od preko 90 procenata, a ovo je najveći proizvodni pogon u inostranstvu i jedna od najmodernijih fabrika u Evropi, rekao je predsednik grupacije "Bojsen" Rolf Ditel Gajzel na otvaranju fabrike.

"Naš inovativni tim koji počinje proizvodnju čini 80 zaposlenih, a u naredne tri godine BAS će nuditi atraktivna radna mesta za oko 500 radnika. Naredne godine na ovoj lokaciji ćemo ostvariti promet od oko 100 miliona evra, a već 2023 planiramo promet od 160 miliona evra", rekao je Gajzel.

On je dodao da će Bojsen u subotičku fabriku uložiti 70 miliona evra i da se planiraju investicije u proširenje pogona na površini od preko 100.000 kvadratnih metara.

Naveo je da je otvaranje fabrike kasnilo zbog korona krize i najavio usporavanje u poslovanju zbog globalne nestašice poluprovodnika.

"Međutim, mi smo uvereni da ćemo u naredne dve godine polako povećavati proizvodnju tako da će ona 2024. godine dostići pun kapacitet", rekao je predsednik grupacije "Bojsen".

Naveo je i da se sada u dve smene proizvode izduvni sistemi za vozila "Mercedes benca" B klase i sprintera, a da će u drugoj fazi proizvodnje za nekoliko nedelja početi proizvodnju GAC kućišta za "Mercedesove" kamione tipa "aktros" i druga komercijalna vozila te marke.

"Na vrhuncu proizvodnje planiramo izradu 35.000 GAC kućišta i do 360.000 izduvnih sistema za sprinter i B klasu. U trećoj fazi se od 2024. godine planira proizvodnja izduvnih sistema za mercedesovu A i B klasu", najavio je Gajzel.

Rekao je i da je "Bojsen" u Subotici pronašao svoju lokaciju iz snova zbog visokog kvaliteta života u gradu, infrastrukture i kvalifikovane radne snage koju obezbeđuju obližnje škole i tehnički fakulteti u Novom Sadu.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво