Čitaj mi!

Francuske ovce na Radan planini traže dobrog čobanina

Opština Bojnik ima idealne uslove za razvoj stočarstva. Poslednjih nekoliko godina veće je interesovanje za uzgoj ovaca i koza. Trenutno ima 5.000 grla. Porodica Kocić iz sela Orana podno Radana ima savremeno opremljenu i najveću na jugu zemlje farmu ovaca francuske rase. Međutim, teško je pronaći dobrog čobanina.

Od žitarica koje seju na 50 hektara, preko pašnjaka i planinske vode do prostora u kome porodica Kocić u selu Oranu čuva stado od 400 ovaca i jagnjadi sve je prirodno, čisto i zdravo. Prve ovce uvezli su iz Francuske pre 13 godina. Kvalitet mesa bio je najbolja preporuka za odluku o uzgoju francuske rase.

"Dolazimo do toga da se tržište u našem kraju, pa i šire, polako što se kaže širi. Ne ide to tako brzo, ali postepeno i zahvaljujući kvalitetu došli smo do toga da možemo lako da plasiramo robu i za konzum i za priplod", priča Zvonimir Kocić, stočar iz Orana.

Genetskim potencijalom i dobrom ishranom stiže se do vrhunskih grla i sajamskih priznanja. Za dve godine dobiju tri jagnjeta. Selekcija je stroga. Zvonimir polako formira priplodni centar.

"Mi ostavljamo ne toliko veliki broj muških grla. Ostavljaju se samo godišnje možda 10-15 komada. Mala je, bukvalno nebitna razlika između naših grla i ono što smo gledali u Francuskoj", objašnjava Kocić.

Da li je težak posao čobanina

Na ispaši su od proleća do prvog snega. Muka je pronaći dobrog čobanina. Šezdesetosmogodišnji Zdravko došao je iz Niša. U društvu Belke i Male sa užitkom čuva ovce. Brižan je, odgovoran i stalno na oprezu zbog vukova.

"Sad je malo zima, ovo ono, ali preko leta nije težak posao uopšte. Dođeš u podne ovamo, napojiš ih, ideš da ručaš, kafu popiješ i sve. Uslovi su dobri", zadovoljan je čobanin Zdravko Milovanović.

Na hiljade bala sena i oko 200 tona silaže spremno je za zimu. Na farmi je dosta posla i za bračni par Bošković iz Bojnika.

"Od ujutru u sedam do pet uveče radimo. Nije baš nešto ni teško ni lako, znači srednje", kaže Marija Bošković.

Subvencije države

Za nerazvijena područja poput Puste Reke subvencije države su 65 odsto. Za podsticaje u stočarstvu iz opštinskog budžeta ove godine izdvojeno je milion dinara. Konkurs traje do 15. decembra. Interesovanja ima.

"Opština Bojnik znače daje 40.000 dinara za deset grla `dviski` koje mogu da se nabave znači umatičene ovce, odnosno 4.000 po grlu", rekao je Ivica Jovanović, šef odseka za poljoprivredu Opštine Bojnik.

I dok se fond goveda u bojničkoj opštini smanjuje polako se povećava broj stada u selima podno Radana. Ovčarstvo je kažu manje zahtevno i isplativo uz dobru tržišnu cenu i subvencije.