Читај ми!

Karavan krenuo u pomoć preduzetnicima, kako najlakše digitalizovati poslovanje

Novi Sad je prvi od pet gradova koji je obišao "Digitalni karavan". Eksperti Naleda će pomoći malim preduzetnicima u vezi sa novim sistemom fiskalizacije, bezgotovinskog plaćanja i mogućnostima koje pruža trgovina putem interneta.

Andrijin frizerski salon je već dugo digitalizovan, a za nove fiskalne kase su već spremni.

"Mi već imamo kasu koja podržava to. Samo će se softver promeniti i nastavićemo normalno da radimo", kaže vlasnik salona Andrija Nikitović.

Od iduće godine sve transakcije iz njegove radnje na fiskalnim kasama, putem interneta, biće odmah vidljive Poreskoj upravi.

Spisak delatnosti koje imaju ovakvu kasu je proširen, prelazni period je do 1. maja, a za subvencije države do sada se prijavilo 35.000 preduzetnika.

Ministar finansija Siniša Mali ističe da država pokriva nabavku novih fiskalnih uređaja i njihovo uvođenje.

"Takođe dajemo sto evra za svaki prodajni objekat, dajemo sto evra za svaki fiskalni uređaj. Inače, poslednjih nedalja za sve one koji se prijave svake nedelje mi te subvencije već isplaćujemo", poručuje ministar finansija.

Od 1. januara pomoć i na sajtu za preduzetnike 

Uz karavan, Naled će privrednicima pomoći i putem portala preduzetnistvo.gov.rs, koji će biti postavljen od 1. januara.

Violeta Jovanović, izvršna direktorka Naleda kaže da pre svega žele da postave jedan poreski kalendar koji će privrednike informisati o dospevanju njihovih poreskih obaveza, o taksama i naknadama koje su u obavezi da plate, o inspekcijskom nadzoru, odnosno o svemu onome što je ključno za jedan mali biznis.

Projekat "Mali biznis informator" sprovodi se uz podršku Britanske ambasade.

"Mi ćemo pomoći da postave svoj biznis na elektronsku mapu, da koriste nove tehnologije i da prodaju preko interneta", poručila je ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

Prodaja preko interneta je još jedan od ciljeva "Digitalnog karavana", jer prema statistici, u Srbiji samo na 2.500 domaćih sajtova može da se kupuje preko interneta.

Do kraja novembra karavan će posetiti Niš, Kragujevac, Kruševac i Valjevo.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво