Читај ми!

Niži porez na vozila starosti od pet do 20 godina

Nacrtom izmena zakona, koji je sačinjen i upućen Vladi na usvajanje vlasnici vozila starih od pet do 20 godina plaćaće niži porez prilikom registracije.

U saopštenju se dodaje da za vozila starosti preko dvadeset godina dodatno umanjenje nije predloženo zato što se za ta vozila i sada plaća 20 odsto od propisanog iznosa poreza.

Takođe, dodatno umanjenje kod oporezivanja ovih vozila moglo bi se smatrati podsticajem za njihovu nabavku, što nije prihvatljivo sa stanovišta bezbednosti saobraćaja na putevima i unapređenja zaštite životne sredine", navode u Ministarstvu finansija.

"Ministarstvo finansija sačinilo je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara i uputilo Vladi, radi utvrđivanja predloga, imajući u vidu da se tržišna vrednost putničkih vozila radne zapremine motora preko 2.000 kubika brže umanjuje po osnovu starosti u odnosu na ostala motorna vozila. S tim u vezi, ukazala se potreba da se kod oporezivanja porezom na upotrebu motornih vozila doslednije sprovede ustavni princip oporezivanja srazmerno ekonomskoj moći obveznika", obrazlažu u ministarstvu.

Promene u načinu utvrđivanja poreza na prenos apsolutnih prava 

Ministarstvo finansija sačinilo je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu i uputilo Vladi, radi utvrđivanja predloga", ističu u Ministarstvu finansija.

Najvažnije izmene i dopune, kako se navodi, odnose se na način utvrđivanja poreza na prenos apsolutnih prava na upotrebljavanim motornim vozilima koji se vrši između fizičkih lica koja nisu obveznici poreza na dodatu vrednost.

"Prema važećem zakonskom rešenju, porez na prenos apsolutnih prava utvrđuje se rešenjem, što uz ostale aktivnosti neophodne za promenu vlasnika motornog vozila, a to je: sačinjavanje i solemnizacija ugovora kod javnog beležnika, podnošenje poreske prijave poreskom organu, donošenje rešenja o utvrđivanju poreza, preuzimanje rešenja po utvrđivanju poreza i njegovo plaćanje, promena saobraćajne dozvole koju vrši ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove - može prouzrokovati da od prenosa prava svojine do promene saobraćajne dozvole protekne značajan vremenski period", ističu u ministarstvu.

Promenom zakona prema predloženom rešenju, porez na taj prenos utvrđivaće se samooporezivanjem - primenom propisanih elemenata, po propisanoj formuli.

"To će svesti na minimum vreme neophodno za ispunjenje poreskih obaveza, kao i za promenu saobraćajne dozvole", objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

Ministarstvo je izmenama zakona propisalo i, kako se navodi - "jasne kriterijume za utvrđivanje visine poreske osnovice, čime je omogućeno poreskim obveznicima da mogu da utvrde tačnu visinu poreske obaveze pre zaključenja ugovora o prenosu prava svojine na vozilu".

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије