Читај ми!

Socijalno-ekonomski savet uskoro o ceni struje i usklađivanju minimalca na svakih šest meseci

Socijalno-ekonomski savet dogovorio je ubrzano održavanje vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se razgovara o inicijativama da se ograniči poskupljenje električne energije za privredu.

Posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, partneri su istakli da je postignuta saglasnost da se ubrzo održi vanredna sednica sa dnevnim redom na kojem će se naći pitanje cene struje, ali nije saopšteno kada će to biti.

Predsedavajući SES-a i predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić istakao je da privreda na udaru, jer se već potpisuju ugovori za snabdevanje električnom energijom sa EPS-om po cenama većim i preko 100 odsto i založio se za reakciju države kako bi poskupljenja bila zadržana u nekim granicima, kontrolisana i postepena.

Istakao je da očekuje razumevanje Vlade Srbije da struja bude dostupna privredi po prihvatljivim cenama, kako se ne bi urušio postignut privredni napredak Srbije.

Član SES-a predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković naglasio je da se što pre mora povesti rasprava o energetskoj tranziciji i njenoj ceni, i posledicima koje može imati po radna mesta.

Član SES-a Goran Milić naglasio je da u uslovima kada električna energija za privredu enormno poskupljuje, to stvara lanac poskupljenja ka građanima.

Usklađivanje minimalca dva puta godišnje 

Na vanrednoj sednici SES-a, na inicijativu pirotskog Socijalno ekonomskog saveta, biće raspravljano i o potrebi da se minimalna cena rada utvrđuje dva puta godišnje, a ne jednom kao što je to sada slučaj.

Značaj inicijative Milić je objasnio navodeći primer da je minimalac koji će važiti od januara, utvrđen na osnovu cena potrošačke korpe iz aprila ove godine, a te cene su sada veće. 

Predstavnici sindikata istakli su i značaj pokretanja inicijative za izmenu 188. člana Zakona o radu kako bi se ostvarila bolja zaštita predsednika sindikalnih organizacija i sindikalnih poverenika koji se nalaze na udaru poslodavaca zbog zaštite prava radnika.

Stojiljković je istakao da treba pokrenuti inicijativu da društveno značajne teme, poput siromaštva, na kojima radi SES treba da imaju svoj prostor na medijskim javnim servisima.

Poslodavci i sindikati i predstavnici Ministarstva rada složili su se da bi trebalo trebalo pokrenuti društvene razgovore o reformi obrazovanja, a u njima se očekuje učešće SANU i Univerziteta.

Državna sekretarka Ministarstva rada Stana Božović, koja je danas učestvovala u radu SES-a, istakla je da ministarstvo podržava dijalog socijalnih partnera, jer je u interesu poslodavaca, zaposlenih i nacionalnom interesu.

Istakla je brojne rezultate Ministarstva tokom prve godine rada Vlade Srbije i ocenila da je pružena podrška svim inicijativama koje je SES danas pokrenuo.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво