Читај ми!

Srbiji predat prvi Štadlerov brzi voz; Vučić: Brze pruge i moderni vozovi nova slika Srbije

Srbiji je predat novi Štadlerov brzi voz, prvi od ukupno tri koja su kupljena od švajcarske kompanije "Štadler bušnang AG", a primopredaji je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić. Predsednik je poručio da će brza pruga od Beograda do Novog Sada biti otvorena za saobraćaj krajem februara ili 1. marta.

Predsednik Aleksandar Vučić provozao se novim Štadlerovim brzim vozom i istakao da su brze pruge i moderni vozovi nova slika naše zemlje.

Vučić je tokom vožnje, zajedno sa predstavnicima Štadlera, srpskih železnica i medija, u razgovoru sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom rekao da je početak saobraćaja na brzoj pruzi velika promena za građane Srbije.

Istakao je da novi, moderni vozovi, koji će novim srpskim prugama ići 200 kilometara na sat, od kojih će jedan oko 1. marta biti u komercijalnoj upotrebi od Beograda do Novog Sada, znače novo vreme i novu Srbiju i nešto na šta ćemo polako početi da se navikavamo – da je naša zemlja uspešna.

"Viktor Igo je rekao da snovi stvaraju budućnost. Mi smo decenijama uništavali sopstvene resurse, nestajale su nam pruge, nismo ih održavali, a kamoli obnavljali. Vozovi su nam bili stari i staromodni, da smo bili srećni kada bismo prelazili 26 kilometara na sat", rekao je Vučić.

Naglašava da danas, suprotno tome, Srbija može da se pohvali kupovinom tri ovakve fantastične garniture vozova, vredne gotovo 52 miliona evra, kojima ćemo uskoro moći da se vozimo po najmodernijim prugama.

Predsednik kaže da će oko 15. novembra početi testiranje pruge Beograd–Stara Pazova, a da će oko Božića 2022. godine krenuti i testiranja pruge Stara Pazova–Novi Sad, te da očekuje da će danas promovisani brzi voz u komercijalnoj upotrebi biti oko 1. marta sledeće godine.

Nadovezao se na reči ambasadora Švajcarske, koji je rekao da novi vozovi znače novu eru za Srbiju, poručujući da oni znače i novu Srbiju, novo vreme i nešto na šta nismo navikli, ali ćemo početi da se navikavamo – da Srbija bude uspešna.

Vučić je istakao da Srbija jedina u regionu ima ovakve vozove, moderne, luksuzno opremljene, na sprat, sa mestom za bicikle, prtljag, aparatima za kafu, sokove...

"Ovo je velika novina i pokazuje koliko smo zemlju uspeli da promenimo za nekoliko godima, promenili očekivanja ljudi, jer toliko toga možete da uradite kada verujete u sebe, svoj narod i sopstvene mogućnosti", rekao je Vučić.

Zahvalio je Šavajcarskoj i na pomoći koju je pružila Srbiji u uvođenju dualnog obrazovanja, koje nam daje prednost u odnosu na druge zemlje.

"Ponosan sam što će ovi najbolji vozovi saobraćati srpskim prugama. Snovi postaju realnost kad veruje u njih, borite se za njihovo ostvarenje, sigurni da radom to možte da postignete", rekao je Vučić.

Dodao je da će takvi vozovi saobraćati i ka Nišu, Dimitrovgradu, Preševu...

"Gledaćemo da Srbija ide brže napred, i brže nego do sada", poručio je predsednik.

Brzi voz može da ide brzinom od 200 kilometara na sat i prvi je dabl-deker, odnosno, voz na sprat, koji će saobraćati prugama u Srbiji. 

Voz je opsosobljen za ETCS (Evropski sistem upravljanja vozovima) – oblik signalizacije koji koriste mnoge evropske zemlje koje mogu vozovima da upravljaju iz centra.

U "Srbija vozu" ističu da je Srbija dobila prvi voz prilagođen tom sistemu.

Inače, brzi voz je stigao u sredu u Suboticu, a preostala dva voza trebalo bi da budu isporučena do kraja godine.

Ugovor sa kompanijom "Štadler" o nabavci brzih vozova potpisan je u aprilu ove godine.

Vozovi će saobraćati na brzoj pruzi Beograd–Novi Sad, koja će, kako je najavljeno, građevinski biti završena do kraja godine.

Nakon toga sledi testiranje brze pruge i vozova, a građani će od marta moći da putuju novim i modernim vozovima. Putovanje između Beograda i Novog Sada trajaće samo pola sata.

Jedini ponuđač na tenderu za nabavku vozova bio je renomirani švajcarski proizvođač "Štadler", sa ponuđenom cenom od 62,2 miliona evra (62.197.200 evra sa PDV-om).

U pitanju su tri najsavremenije, dvospratne elektromotorne garniture, izuzetno komforne.

U vozu ima ukupno 316 sedišta, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. Takođe, postoji internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta i mini-bar.

Karta će, prema najavama, koštati najverovatnije oko 1.000 dinara.

"Dva puta dnevno će građani moći da putuju direktno od Beograda do Novog Sada i stignu za 30 minuta i to će koštati oko 1.000 dinara, bez mnogo stajanja. Neki vozovi će se zaustavljati na više stanica i vožnja će biti jeftinija, a trajaće od 48 do 52 minuta", rekao je ranije Momirović.  

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара