Čitaj mi!

Prvi švajcarski brzi voz stigao u Srbiju, još dva do kraja godine

Prvi brzi voz, od ukupno tri, koje je Srbija kupila od švajcarske kompanije "Štadler" stigao je u Srbiju, potvrdio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Drugi i treći voz, koji će se koristiti na brzoj pruzi od Beograda do Budimpešte, trebalo bi Srbiji da budu isporučeni do kraja godine.

Ugovor o nabavci tri putnička elektromotorna voza za brzine od 200 kilometara na sat potpisan je 8. aprila u Beogradu.

Jedini ponuđač na tenderu bio je renomirani švajcarski "Štadler", sa ponuđenom cenom od 62,2 miliona evra (62.197.200 evra sa PDV-om).

U pitanju su tri najsavremenije, dvospratne elektromotorne garniture, izuzetno komforne, koje nose oznaku "JIS S 200".

Voz ima 316 sedišta, internet, mini-bar...

U novom vozu ima ukupno 316 sedišta, uključujući i mesta za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Takođe, dostupan je internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta i mini-bar.

Kako je ranije najavljeno, prva deonica brze pruge Beograd - Budimpešta, od Beogada do Novog Sada, trebalo bi da bude otvorena za saobraćaj do marta naredne godine, a putovanje između dva grada trajaće pola sata.

Karta će, prema ranijim najavama, koštati najverovatnije oko 1.000 dinara.

"Dva puta dnevno će građani moći da putuju direktno od Beograda do Novog Sada i stignu za 30 minuta i to će koštati oko 1.000 dinara, bez mnogo stajanja. Neki vozovi će se zaustavljati na više stanica i vožnja će biti jeftinija, a trajaće oko 48 do 52 minuta", rekao je ranije ministar Tomislav Momirović.