Читај ми!

Mihajlovićeva: Za sve odluke o projektu "Jadar" najvažnija zaštita životne sredine

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, predsedavala je sednicom Radne grupe za implementaciju projekta "Jadar", na kojoj je istaknuto da je Vlada Srbije svesna značaja ovog projekta za sve građanke i građane i da će sve informacije u vezi sa ovim projektom u svakom trenutku biti dostupne javnosti.

Zorana Mihajlović je navela da je jedan od najvažnijih uslova kada je reč o projektu "Jadar" - zaštita životne sredine.

"To smo rekli i na samom početku, to govorimo i dalje, bez obzira na svakodnevne napade na ovaj projekat i neistine koje se pojavljuju u javnosti. Stav Ministarstva, odnosno Vlade, jeste da je realizacija ovog projekta moguća samo ukoliko su ispunjeni svi uslovi i standardi u oblasti zaštite životne sredine", navela je Mihajlovićeva.

Ističe da je "Jadar" veoma važan za Srbiju.

"To je potencijalno jedan od najuspešnijih razvojnih projekata ne samo za rudarstvo, već za celokupnu privredu Srbije, jer mi želimo kompletan lanac proizvodnje, želimo i fabriku litijumskih baterija i fabriku električnih vozila. Jadarit je jedinstven u svetu, on u sebi sadrži litijum, jedan od kritičnih minerala na globalnom nivou i koji je ključan u borbi sa klimatskim promenama", rekla je ministarka.

Kako se navodi u saopštenju Kabineta potpredsednice Vlade, na sastanku je rečeno da je završen javni uvid u obim i sadržaj studije o proceni uticaja eksploatacije na životnu sredinu koji je sproveden na 17 punktova, a sva pristigla mišljenja Ministarstvo zaštite životne sredine je razmotrilo.

Takođe je naglašeno da davanje odobrenja za eksploataciono polje, koje je uslovljeno dobijanjem rešenja o obimu i sadržaju uticaja studije na životnu sredinu, nije isto što i dodela prava za eksploataciju.

Iz kompanije "Rio Sava eksplorejšen" rečeno je da ta kompanija na globalnom nivou razvija idejna rešenja o tretiranju otpada i korišćenju otpada i u druge svrhe, kao i tehnologije koje će otpad svrstati u kategoriju koja nije opasna.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво