Čitaj mi!

Usvojen predlog rebalansa budžeta, veća ulaganja u kapitalne investicije

Vlada Srbije usvojila je na sednici predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, koji predviđa povećanje ulaganja države u kapitalne investicije sa 7,2 odsto na 7,8 odsto BDP-a.

Ministar finansija Siniša Mali kaže da se rebalans donosi zbog boljih rezultata za 1,5 milijardi evra u prvih devet meseci ove godine i većih izdvajanja za kapitalne ivesticije.

Mali je, posle sednice Vlade, rekao Tanjugu da će tako deficit budžeta ove godine iznositi 4,9 odsto BDP-a umesto planiranih 6,9 odsto.

"Dva su najveća razloga za donošenje rebalansa budžeta – kapitalni projekti su jedan, jer mi smo u rebalansu od aprila imali 7,2 odsto BDP-a ulaganja u kapitalne investicije, a sada će ovim rebalansom to biti 7,8 odsto BDP. Dakle, 478 milijardi dinara će samo iz budžeta ukupno biti uloženo u našu ekonomiju i velike infrastrukturne projekte", rekao je Mali.

Drugi razlog je nastavak pomoći građanima i dalji rad na podizanju njihovog životnog standarda, dodao je Mali.

"Mi smo u rebalansu obezbedili dovoljno novca i da isplatimo dodatnih 20 evra pomoći smo obećali građanima u decembru", naveo je Mali.

Ministar finansija je istakao da će učešće javnog duga u 2021. iznositi 58,2 odsto BDP-a.

Naglasio da je usvojanje predloga rebalansa budžeta za ovu godinu sa tim rezultatima lepa vest za građane Srbije.

"Za prvih devet meseci rezultat je bolji za 183 milijarde dinara, znači oko 1,5 milijardu evra imamo bolji rezultat i to u godini koroni, jednoj od najtežih godina za ekonomiju u svim zemljama sveta. Srpski budžet ima bolji rezultat za 1,5 milijardi evra, to je još jedna potvrda odgovorne ekonomske politike, a i toga da država ima novaca, da su nam zdrave javne finansije, što nam je i osnova za dalji rast i razvoj", naglasio je Mali.

Istakao je, takođe, da su kritičari vlasti pričali kako se država zadužuje i da će nam javni dug ove godine biti veći od 60 odsto BDP-a, što nije tačno.

Mali je naveo da jedan tako dobar rebalans budžeta obeležava kraj jedne veoma teške i izazovne godine za ekonomiju i zdravlje građana.

"Potvrdili smo još jednom našu dominantnu poziciju u regionu kada je privreda i ekonomija u pitanju. Do kraja godine očekujemo rast veći od sedam odsto. Država je sve svoje obaveze ispunila. Plaćene su obaveze u dinar i u dan, prema građanima i privredi i ovo je za mene primer uspešne i dobre Srbije", naglasio je ministar.

"Budžetom za narednu godinu biće izdvojen novac za metro"

Kada je reč o izgradnji metroa, Mali kaže da će i budžetom za narednu godinu biti izdvojen novac za taj projekat odnosno oko 125 miliona evra za početak izgradnje depoa na Makiškom Polju.

"Izdvojili smo, takođe, dodatni novac da u narednih par nedelja krene rekonstrukcija sportskog centra Radnički na Vračaru, kao što je Vučić i obećao. Zatim, kreće nam i izgradnja novog trening centra za odbojku, isto kao što je Vučić obećao", naveo je Mali.

Dodao je da "kada su u pitanju projekti Kancelarije za javna ulaganja, idemo i sa dodatnim sredstvima da se krene u rekonstrukciju Doma za decu i omladinu u Zvečanskoj, takođe Doma za smeštaj odraslih Kulina kod Aleksinca".

"Želimo da pokažemo socijalnu brigu i socijalnu odgovornosti kada je reč o objektima koji ne zaslužuju da budu ruinirani", rekao je Mali.

Takođe, rebalansom budžeta su, kaže, izdvojena sredstva za za rekonstrukciju osam domova zdravlja, u Grockoj, na Čukarici, Lapovu, Somboru, Medveđi, Loznici, Rači.

Država nastavlja da ulaže u zdravstvene objekte, ističe ministar finansija i napominje da tu ne računa novac obezbeđen za završetak Kliničkog centra u Beogradu i izgradnju drugih bolnice širom Srbije.

"Više novca ulažemo i u kapitalne investicije i obezbedili smo sredstva za početak izgradnje onoga što je predsednik Vučić obećao - tunel Kadinjaču, obilaznicu oko Užica, obilaznicu oko Gornjeg Milanovca, obilaznicu oko Loznice i druge infrastrukturne projekte. Ispunjavamo obećanja koja smo dali uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u svetu", istakao je Mali.

Kako je rekao, rebalans je prevideo i sredstva za izgradnju tzv. Dunavske magistrale, od Požarevca do Golupca, koja počinje da se gradi u novembru.

Komentarišući bolje rezultate ove godine, Mali kaže da su bolji prihodi od PDV-a, poreza na dobit i poreza na dohodak, akciza.

"Naša ekonomija se mnogo brže oporavlja, pokazali smo da smo otporniji na krizi i država je na prava način reagovala sa tri paketa pomoći. Radujem se ovom rebalansu, to nam je i uvod za budžet za 2022", kazao je Mali.

Naveo je da će Vlada sa predlogom budžeta za 2022. izaći već u prvoj ili drugoj nedelji novembra, prateći fiskalni kalendar, kako bi novi budžet mogao da bude usvojen do kraja novembra.

"Tako da su dva osnovna razloga donošenja drugog rebalansa budžeta (prvi je bio u aprilu) - trebalo je i formalno veći prihod odnosno bolji rezultat za 1,5 milijardi evra provući kroz budžet, a refleksija toga je mnogo manji deficit nego što smo planirali ove godine i potpuna kontrola javnog duga, što je za javne finansije i naše građane najvažnije", naglasio je Mali.