Читај ми!

Inovacije, klima i biodiverzitet od Čačka do Dubaija

Na Svetskoj izložbi koja se održava u Dubaiju do marta sledeće godine, učestvovao je i Naučno-tehnološki park iz Čačka. Predstavljene su inovacije kompanija članica zajednice, dostignuća i projekti privrede regiona Zapadne Srbije.

Filip Ilić je na Svetskoj izložbi u Dubaiju predstavljao Naučno-tehnološki park iz Čačka. Čast je kaže i odgovornost bila predstaviti dostignuća članica parka, kojih ima tridesetak.

Neke su inovatne kompanije koje posluju više godina a tu su i start ap početnici u poslu, koji takođe razvijaju inovacije. Dostignuća čačanskog parka nauke koji je jedini proizvodni u Srbiji, predstavljena su u prvoj tematskoj nedelji u Dubaiju. Tema itekako aktuelna, klima i biodiverzitet.

"Jedna od glavnih uloga Naučno tehnološkog parka na samoj prezentaciji jeste da predstavi rešenja koja se razvijaju u Čačku a isto tako da se dobije uvid , odnosno da se upoznamo sa inovacijama koje se razvijaju širom sveta na tu temu a i da se razmene neka iskustva i da se prosto steknu neki novi partneri na projektima", rekao je Filip Ilić, projektni menadžer Naučno-tehnološkog parka Čačak.

Boravak u Dubaiju Filip je iskoristio da upozna jedinstven arhitektonski kompleks napravljen za ovu svetsku izložbu u sred pustinje ali i da uspostavi poslovnu saradnju sa inostranim organizacijama i inovacionim kompanijama.

"Imao sam prilike da posetim takozvani Dubai Suistanably city, odnosno samoodrživi grad koji je napravljen kao zasebna jedinica u okviru Dubaija koji ima za cilj dakle da bude samoodrživ, da koristi obnovljive izvore energije, da prečišćava vodu, da se koriste električna vozila u okviru grada i da ljudi koji su svesni značaja zaštite životne sredine zapravo žive tamo i u skladu sa prirodom utiču na njenu zaštitu i kvalitetnije žive", kaže Filip Ilić.

Naučno tehnološki park iz Čačka ponovo će učestvovati na Svetskoj izložbi u Dubaiju sa delegacijom Srbije u okviru četvrte tematske nedelje u decembru.

Nazvana je "Znanje i učenje" i tada će se predstaviti univerziteti, naučne institucije, inocvacioni centri i naučno tehnološki parkovi.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво