Čitaj mi!

Članice EU traže način da ograniče cene energenata

Berzanski cunami cene gasa i struje, već od ovog meseca pogađa i brojna domaćinstva i preduzeća u Evropskoj uniji. Srpskim domaćinstvima, kako uveravaju nadležni, do kraja zime, ostaju stare cene. Ali naši privrednici, kao i njihove kolege širom Evrope, ugovaraju snabdevanje na tržištu i već su suočeni sa poskupljenjem struje, pa traže privremeno ograničenje cena.

Energetska kriza mnogim evropskim domaćinstvima već oktobarski račun za struju uvećaće za 15 do čak 30 odsto. Bugarskim građanima poskupljenje je najavljeno od Nove godine. I Bugarska i Rumunija, koje su važile za izvoznike struje na Balkanu, sada traže rešenja da ublaže tržišni udar skupih "megavat sati" na privredu.

Privremeni premijer Bugarske Stefan Janev kaže da će mogućnost takvih finansijskih kompenzacija u narednim zimskim mesecima, uključujući prvu polovinu sledeće godine, biti postavljena u budžetu za 2022. godinu.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis naglašava da se sve članice EU suočavaju sa ubrzanim povećanjem cena energije.

"O ovom pitanju će se raspravljati na nivou Evropskog saveta, krajem meseca i zatražiću koordinisanu intervenciju na nivou Unije. Sada je potreban skup mera da ne dozvolimo da te cene dovedu do opšte eksplozije troškova u evropskim ekonomijama", naglašava Johanis.

Zbog drastičnog skoka cene struje i Unija poslodavaca Srbije traži intervenciju države kako bi očuvali poslovanje i ublažili rast cena svih drugih proizvoda. Premijerka Ana Brnabić odgovara da Vlada analizira situaciju kao bi našla prave načine podrške.

"Privreda je tražila da se ograniči cena električne energije u narednim mesecima, ali to je nemoguće jer imamo liberalizovano tržište", napominje Brnabićeva.

"Gledamo šta rade u Evropskoj uniji. Ali ono što je dobro za nas je što je cena električne energije u Srbiji i za industriju mnogo niža nego u EU. Tako da to čuva njihovu konkurentnost, ali biće pritiska na cene", kaže premijerka.

Brnabićeva podvlači da zemlja ima dovoljno energenata a da će Vlada sledeće sedmice razmotriti i dugoročne mere da bi se održala energetska bezbednost.