Читај ми!

NIS jedini zainteresovan za privatizaciju "Petrohemije"

Na tender za privatizaciju "Petrohemije" stigla je samo jedna ponuda – i to od NIS-a, čiji je većinski vlasnik ruski "Gasprom njeft", saznaje RTS. NIS u "Petrohemiji" već ima oko 21 odsto udela, a ovom dokapitalizacijom povećava ga na 90 procenata. Vlada već ove sedmice ulazi u pregovore sa budućim strateškim partnerom, potvđeno je RTS-u.

Posle nekoliko neuspelih pokušaja privatizacije, "Petrohemija" će konačno dobiti strateškog partnera – dokapitalizacijom 150 miliona evra. NIS je, da bi konkurisao, već priložio i depozit od milion evra, a jedan od glavnih uslova je da u roku izgradi novu fabriku polipropilena.

"Verujemo da će kompanija NIS, u skladu sa onim što je ponudila, da se drži svega toga i da u roku od pet godina sprovedemo sve što smo u pozivu i predvideli", kaže Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Dodaje da su uslovi koji ne mogu da se menjaju: zaposleni, vrednost investicije i rok investicije. "Dok druge stvari, koje su tehničkog karaktera biće predmet pregovora", objašnjava Stevanović.

Za Strukovni sindikat najvažnije je što je još tender precizirao zaštitu 1.200 radnika i godišnju kontrolu ulaganja, a to znači: svako kašnjenje u realizaciji strateškog partnera može da košta deset miliona evra i to mu ne umanjuje obavezne investicije u sledećoj godini.

"Upravo investicija od 200 miliona evra, koliko treba da novi pogon propietilena bude u fazi izgradnje, daje garanciju opstanka i ozbiljnosti kupca", objašnjava Ljubiša Nestorović, predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije.

"Petrohemiji" je NIS već najznačajniji partner, bez čijeg primarnog benzina ne može da radi.

"Rafinerija nafte se nalazi nadomak 'Petrohemije'. 'Petrohemija' već sada je kapilarno cevovodom povezana sa rafinerijom. To je ono što garantuje redovno snabdevanje", kaže Ljubiša Nestorović.

"Petrohemija" je na listi najvećih srpskih izvoznika i veoma važna fabrika za privredni razvoj cele Vojvodine.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара