Čitaj mi!

Prženje cena na "vrelom ulju", da li nas očekuje novo poskupljenje hrane

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu saopštila je u septembru da je hrana za godinu dana poskupela oko 32 odsto – što zbog kovida, veće tražnje, skupljeg prevoza. Sa žetvom na berzama je došlo do rasta cena žita, a to se već preliva na cenu gotovih proizvoda. Litar ulja ovih dana košta više od 200 dinara.

Suncokret je ove godine zasejan na 220.000 hektara, a zbog suše prinos je oko 30 odsto manji nego prošle godine. Setva je ove jeseni bila skuplja za petinu. Sve to, kažu upućeni, gura cene i u maloprodaji. 

"Narodu je uvek skupo i biće mu uvek skupo, međutim, cena suncokreta seljacima je prošle godine bila 38 dinara, a sad je prodata za 65 i 45 dinara po kilogramu suncokreta. Prema tome mora ulje da poskupi. Ono će poskupljivati sve dok narod bude imao pare da plaća", kaže Branislav Gulan, član Naučnog društva ekonomista Srbije i Nacionalnog tima za preporod sela.

Agroekonomski analitičar Vojisla Stanković kaže da poskupljenje nije opravdano i da je to psihogeni faktor i tu mešetare sami trgovci da pokriju one gubitke lokdauna i pandemije koja evo i sad, nažalost, po treći put potresa Srbiju.

Poskupljenje ulja je posledica dešavanja na svetskom berzanskom tržištu, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

"Cene većine žitarica i uljarica na svetskim berzama beleže maksimume uprkos dobrom rodu. Maloprodajne cene suncokretovog ulja u Srbiji nakon poslednjeg poskupljenja su između 165 i 220 dinara. Jedan od načina za njihovo snižavanje je privremena suspenzija carina na uvoz suncokretovog ulja kako bi se omogućila veća konkurencija, ali je pitanje da li bi ta mera dala rezultat s obzirom na to da su cene u regionu na istom ili višem nivou u odnosu na Srbiju", navode u Ministarstvu.

Ako država nešto ne preduzme po trenutnom stanju na globalnom tržištu, realno je, kažu upućeni, očekivati novo poskupljenje. 

"Još će malo cene da porastu, ja sam to najavio pre nedelju dana u svojoj analizi o stanju useva u ovoj godini, mora da poskupi", istakao je Gulan.

Stanković napominje da tržište treba stabilizovati, međutim, država jedino što može od tržišnih instrumenata da reaguje to su Robne rezerve.

"Imamo značajne količine ulja u robnim rezervama pitanje je da li je vreme, ja mislim da treba još sačekati da se vidi ovo treće poskupljenje koje se najavljuje, pa onda da se interveniše iz Robnih rezervi", rekao je.

U Srbiji se po stanovniku potroši 12 litara ulja i to je 82.000 tona ukupno, što znači da za domaće potrebe ulja ima dovoljno, a ostaje i za izvoz.