Čitaj mi!

Ruski gas će i ubuduće u Srbiju stizati po povoljnijim cenama

Privredna saradnja Srbije i Rusije je na nivou 2019. odnosno pre pandemije kovida 19. To je istaknuto na 19. zasedanju Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, održanom na Zlatiboru. Uprkos energetskoj krizi u svetu, u Srbiju će, kako je rečeno, gas iz Rusije, kao i do sada, stizati po povoljnijim cenama.

Zasedanje 19. Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno tehničku saradnju održano je na Zlatiboru, a sednicom su kopredsedavali zamenik predsednika Vlade Rusije Jurij Borisov i Nenad Popović, ministar u Vladi Republike Srbije.

Nakon bilateralnog sastanka delegacija, na zasedanju su razmatrana aktuelna pitanja iz najvažnijih oblasti bilateralne saradnje dve zemlje kao što su trgovina, energetika, poljoprivreda, građevinarstvo i infrastruktura, zdravstvo, odbrana, inovacije, visoke tehnologije i druge.

Kako je saopšteno iz Vlade, ministar Popović istakao je da je Rusija uvek bila najbliži prijatelj Srbije i da se to najbolje vidi sada kada je Srbija, zahvaljujući Rusiji, tokom najveće energetske krize u Evropi, postala tranzitna zemlja za gas koji iz Rusije teče ka Evropskoj uniji.

Naglasio je da je sa Borisovim razgovarao o dopremanju gasa u Republiku Srbiju i da je od ruskog kolege dobio potvrdu da Rusija ima namere da Srbiji obezbedi najbolje uslove po pitanju količine i cene gasa.

"Rusija je pokazala da je njen interes suverena i ekonomski snažna Srbija. To je potvrđeno time što naša zemlja jedina u Evropi proizvodi rusku vakcinu Sputnjik V, a takođe i ulogom tranzitne zemlje za ruski gas koji se doprema u Evropsku uniju", rekao je Popović.

Jačanje pozicije Srbije

Kako je istakao ministar, obe ove uloge utiču na jačanje pozicije Srbije u međunarodnoj zajednici, kao i na jačanje kapaciteta Srbije da se u budućnosti još uspešnije bori za zaštitu svojih najvažnijih nacionalnih i državnih interesa.

Naglasio je i važnost daljeg unapređenja ekonomskih odnosa dve zemlje koji će biti zasnovani na strateškim osnovama.

Popović je zahvalio Ruskoj Federaciji i predsedniku Vladimiru Putinu na podršci Republici Srbiji po pitanju Kosova i Metohije.

"Rezolucija 1244 i Ustav Republike Srbije garantuju očuvanje Kosova u granicama Srbije. Čvrsto ćemo se držati ovih dokumenata uz podršku naših ruskih partnera", rekao je Popović.

Zaključio je da je Srbija vojno neutralna država koja nikada neće postati član NATO pakta.

Zamenik predsednika Vlade Rusije Jurij Borisov istakao je da Srbija i Rusija imaju dinamičnu političku saradnju i da je zasedanje bilo konstruktivno, posebno po pitanju razvoja privrednih i ekonomskih odnosa dve zemlje

"Uspeli smo da obnovimo robnu razmenu i dovedemo je na nivo pre pandemije. Radili smo na završetku gasovoda i obezbeđivanju energetske sigurnosti Srbije, ali i otvaranju novih smerova saradnje, koji će doneti nove prihode Republici Srbiji", istakao je Borisov.

Poručio je da Srbija i Rusija imaju bratske odnose, te da se raduje daljim planovima za unapređenje odnosa.