Čitaj mi!

Carina na uvoz kikirikija smanjena sa pet na dva procenta

Carinska stopa na uvoz kikirikija sa dosadašnjih pet smanjena je na dva odsto što će konditorskoj industriji Srbije i proizvođačima proizvoda od kikirikija omogućiti godišnje uštede do 300.000 evra, ali i konkurentniju poziciju na međunarodnom tržištu, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Manja carinska stopa na uvoz kikirikija rezultat je uspešno realizovane inicijative koju su Privredna komora Srbije i njene članice iz konditorske industrije uputili nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija.

Carina na kikiriki u Srbiji bila je pet odsto dok je u Evropskoj uniji uvoz oslobođen ove dažbine.

Kompanije najviše uvoze kikiriki iz Argentine i Indije, zemalja sa kojima Srbija nema potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, tako da nema nikakvih uvoznih povlastica za konditore i proizvođače proizvoda od kikirikija.

Carina od pet odsto uvećava cenu gotovog proizvoda za oko četiri procenta, a smanjenem na dva procenta stvoreni su uslovi da kompanije iz Srbije, na ravnopravnoj osnovi sa drugim konditorima pronađu svoje mesto i učvrste pozicije u međunarodnoj trgovini, objašnjava Saška Biorčević iz Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

Podseća da se u Srbiju godišnje se ukupno uveze oko 9.500 tona u vrednosti između 12 i 13 miliona evra.