Читај ми!

Otvoren srpski poslovni hab u Dubaiju, Vučić poručio da je svet pred krizom nesagledivih posledica

Srpski poslovni hab otvoren je danas u Dubaiju, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, koji je poručio da Srbija želi da zadrži investitore, i da je zbog toga važan svaki posao koji privrednici donesu u zemlju. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da će tu u narednih šest meseci više od hiljadu velikih i malih firmi iz Srbije imati sastanke sa predstavnicima kompanije iz celog sveta.

Srpski poslovni hab je otvoren u okviru održavanja najveće Svetske izložbe "EKSPO 2020" u Dubaiju.

Predsednik industrijskog parka "Dubai saut" uručio je certifikat o otvaranju srpskog poslovnog haba Marku Čadežu, koji je zahvalio prijateljima iz UAE i istakao da je taj prostor za privrednike iz Srbije otvoren zahvaljujući državničkim vezama predsednika Vučića.

Vučić je upozorio da se Evropa i svet nalaze pred krizom nesagledivih posledica, koja je, kada je reč o privredi, teža od korone, a to je energetska kriza.

Predsednik je na otvaranju biznis haba rekao da u svetu svi trenutno o tome ćute.

"Najveći problem, veći od korone, za privrednike, za celu Evropu i svet počinje da predstavlja energetska kriza, koja je najveća u poslednje tri decenije i to sa nesagledivim posledicama. Sada se vidi da smo bili u pravu. S ponosom mogu da kažem da smo pustili gas kroz Srbiju", naveo je predsednik.

Vučić je rekao da trenutno preko gasovoda koji ide preko naše zemlje uzimamo 6,5 miliona kubika gasa, da imamo obavezu da prenesemo do Mađarske 15 miliona kubika.

Ukazao je da je to važno, navodeći da je cena gasa u Nemačkoj, na primer, "skočila u nebesa", da u Velikoj Britaniji fabrike hoće da napuste zemlju zbog cene energenata. "Naša cena energije je visoka na tržištu, ali je subvencionišemo. Gubimo ogroman novac na tome", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da Srbija želi da zadrži investitore, i da je zbog toga svaki posao koji privrednici donesu u zemlju, svaki dinar koji zarade i donesu u Srbiju važniji nego ikada.

Najavio je da će se uspostaviti poseban tim PKS i vlade Srbije koji će se baviti tim problemom, jer je pred nama kriza nesagledivih razmera. "Pitanje je sada ko će da se smrzava, koje cene će da budu i koje će fabrike da se zatvaraju. Verujem da ćemo imati snage da se sa svim tim izborimo", podvukao je Vučić.

Naglasio je da je lepo u prostorijama biznis haba, ali da je mnogo važnija sva logistika koja se pruža privrednicima koji treba da ostvare kontakte sa predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata, i drugim zemljama.

Poželeo je privrednicima da naprave što više dogovora, sklope što više poslova, ali i prijateljstava.

"Nekada nije moguće odmah sklopiti poslove, jer postoje neki problemi, ali za godinu i dve, odnosno i tri prijateljstvo doneće rezultat. Siguran sam da ćemo uspeti da napravimo nešto što je opipljivo za ljude. UAE su istinski prijateljska zemlja i dobar je trenutak da deo naših poljoprivrednih i industrijskih proizvoda nađe mesto na tom tržištu, ali i Bahreina, Omana i nekih drugih zemalja u regionu", objasnio je predsednik.

Vučić smatra da treba da pokušamo da se sa tog tržišta širimo dalje Aziji, Srednjoj Aziji i Istoku. "Odavde možemo da napravimo dobar proboj prema Indiji, Pakistanu i Kini", naglasio je predsednik Srbije.

"Vrata Istoka se polako, ali sve šire otvaraju"

Vučić je rekao i da je Biznis hab na izložbi u Dubaiju prilika da Srbija ponudi sve najbolje što ima, od konditorskih proizvoda, vinarske industrije do IT sektora, visoke tehnologije, veštačke inteligencije, da ponudimo saradnju u poljoprivredi, oblasti energetike…

Kako je rekao, sve što izvezu iz Srbije, od roba i usluga, i sve što zarade, od ogromnog je značaja za zemlju, posebno u ovom trenutku, dodajući da država stoji na raspolaganju privrednicima, da im pomogne koliko može.

Ukazao je i da se vrata Istoka polako, ali sve šire otvaraju, ukazujući da se struktura investicija promenila.

"Prvi put ove godine imamo u prvih devet meseci 2,9 milijardi investicija, dolaze nam najbolje godine, ali se promenila struktura tih investicija. Među prve tri kompanije, dve su iz Kine, što nikada nije bio slučaj. Dolaze sve više kompanije sa Istoka. Dominiraju evropske, nemačke kompanije, ali se situacija polako menja", rekao je Vučić.

Ponovio je i da je potvrđeno da se do kraja godine očekuje rast BDP-a od sedam odsto, ali da se on nada, da taj rast može da bude i 7,5 procenata.

Čadež: Već danas došlo više od sto privrednika iz Srbije

Marko Čadež je rekao da je već danas došlo više od sto privrednika iz Srbije, a da će ostali doći kasnije i da će imati sastanke sa firmama Emirata, SAD, Švajcarske…

"Naš tim vam je na raspolaganju da vam pomognu da dođete do novih poslova, da iskoristimo tu šansu. Nema puno zemalja koje imaju ovakav prostor da naprave nove poslove", rekao je Čadež.

Pozvao je i male i srednje firme iz Srbije da dođu i iskoriste tu priliku i naglasio da hab nije samo za velike kompanije.

Mi ćemo vam pomoći da napravite posao, poručio je Čadež i dodao da je sa tim habom otvoren put za nove poslove, prijateljstva i partnerstva.

Inače, tema nastupa Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju je "Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost", a sam program nastupa je poveren nacionalnoj platformi "Srbija stvara".

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво