Читај ми!

Od kasa do mobilnih uređaja – kako će funkcionisati onlajn fiskalizacija

U nastavku procesa fiskalizacije u Srbiji uvode se novi softveri na postojeće fiskalne kase ili se kase zamenjuju mobilnim telefonima, tabletima sa elektronskim fiskalnim aplikacijama, a u oba slučaju fiskalni računi imaju kju-ar kod. Država će u potpunosti subvencionisati novi trošak za privrednike, a fiskalne račune ubuduće će izdavati i frizeri, kozmetičari, ali ne i advokati i taksisti.

Ministar finansija Siniša Mali poručuje da su promene suštinske, jer će Poreska uprava imati gotovo momentalni uvid i kontrolu izdavanja računa. Promena je, kaže, dobra i za privrednike, jer se suzbija nelojalna konkurencija i siva zona poslovanja. 

Povećava se i broj preduzetnika koji će morati da izdaju fiskalni račun na nekom od uređaja. Prijava počinje 1. oktobra, prelazni period traje od novembra do kraja aprila kada će svi morati da izdaju onlajn fiskalne račune sa kju-ar kodom.

"Sada će Poreska uprava u svakom trenutku imati uvid, a privrednici su isto na dobitku, jer je to udar na sivu zonu. Privreda će biti konkurentnija i efikasnija, jer nema više kontrolnih traka, godišnjih servisa. Privredu to neće koštati ništa, jer će država pokriti sav trošak, a to je veliki reformski iskorak za sve nas i bilo je krajnje vreme da to uvedemo", istakao je Siniša Mali, gostujući u emisiji Oko ekonomije.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović kaže da svaka promena iziskuje vreme i prilagođavanje.

"Period prilagođavanja će trajati šest meseci što je dovoljno da se neke greške ispitaju, uvide i otklone nedostaci, da svi budemo spremni", rekao je Vesović.

Poreska uprava je na sajtu već odgovorila na najčešća pitanja koja postavljaju privrednici, a organizovana je i obuka za oko 400 računovođa. 

"Ovo raduje sve koji legalno posluju, jer na ovaj način imaćemo samo dve kategorije crnu i belu, videće se oni koji ne izvršavaju svoje poreske obaveze i oni koji to redovno čine", naglasio je Vesović.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković kaže da niko nije protiv modernizacije, ali da ona košta i da je zato traženo da troškove snosi onaj ko promene uvodi.

"Ko i do sada nije izdavao fiskalne račune naći će način da i dalje to ne čini i na Poreskoj upravi je da to bolje kontroliše", istakao je Atanacković. 

Ministar finansija poručuje da svaki građanin vidi korist od toga, jer se novac prikupljen kroz PDV ulaže u vakcine, respiratore, nove bolnice...

Ove promene odnose se na sve one koji su već obuhvaćeni fiskalizacijom, kao i na još desetak hiljada mahom preduzetnika uslužnih delatnosti, ali ni ovoga puta fiskalni računi neće biti obaveza za taksiste i advokate.

"Takva je bila procena Poreske uprave da se taksisti i advokati ne uvode u fiskalizaciju, što ne znači da u budućnosti neće biti. Potrebno je vreme da se i oni uvedu u proces fiskalizacije", rekao je ministar Mali.

Prostor za izbegavanje obaveza smanjen je na minimum i internet neće biti izgovor.

"U ovom trenutku pokrivenost Srbije internetom je 98 odsto, a čak i kada dođe do pada, sve transakcije će i dalje biti memorisane i ući u podatke Poreske uprave. Ako se primeti da, recimo imamo prekid u radu od dva-tri dana na primer petkom i vikendom, biće jasno u kom pravcu treba da ide kontrola", objasnio je ministar finansija.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи