Читај ми!

Matić: Srbija ima dugu tradiciju na Svetskoj izložbi, predstavljamo ono čime se dičimo

Uskoro počinje najveći planetarni događaj – Svetska izložba "Dubai Ekspo 2020", na kojoj će od 1. oktobra do kraja marta 192 zemlje predstaviti ono najbolje šta imaju. Srbija će predstaviti svoje istaknute umetnike, kreativce, inovatore. Ministarka Tatjana Matić je naglasila da Srbija ima dugu tradiciju na Svetskoj izložbi i da će, između ostalog, biti predstavljena i upotreba digitalnih tehnologija u sferama poljoprivrede i auto-moto industrije.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da paviljon Srbije u Dubaiju izgleda futuristički, u skladu sa idejom "Mobility" u okviru koje se Srbija predstavlja.

"Mi smo se opredelili za tematsku celinu 'Mobility', koja je više nego ikada pre, sada u uslovima kovida, značajna, jer pokazuje koliko je važna mobilnost i za sektor turizma, ali i za privredu", kazala je Matićeva.

Dodala je da će se Srbija predstaviti kroz različite programe i da će biti predstavljena naša prošlost kako bi se objasnila budućnost prema kojoj idemo.

"Kako bismo predstavili sve ono po čemu je Srbija u svetu poznata. Prva po direktnim investicijama u Evropi, prva kada govorimo o aj-si-ti sektoru, prva kada govorimo o rezultatima koje je e-Uprava kod nas postigla", naglasila je Matićeva.

Naglasila je da će u paviljonu Srbije, između ostalog, biti predstavljena i upotreba digitalnih tehnologija u sferama poljoprivrede i auto-moto industrije.

"Ovaj paviljon je podeljen u nekoliko segmenata. Jedan je upravo predstavljanje, prezentacija svega onoga čime mi imamo da se podičimo. Drugi deo predstavlja biznis deo gde će se predstavnici različitih privrednih kompanija susretati i uspostavljati kontakte", kazala je Tatjana Matić.

Podsetila je da Srbija obeležava 136 godina od svog prvog nastupa na Svetskoj izložbi u Belgiji na kojoj je, uz Veliku Britaniju, Francusku, Italiju, Nemačku, bila jedna od malobrojnih zemalja.

"Tada smo imali štand od 125 metara kvadratnih. Bila su 302 izlagača, a čak smo 197 nagrada tada osvojili. Imamo dugu tradiciju, imamo čime da se ponosimo i dobro je da imamo ove godine tu fenomenalnu mogućnost, jer procena je da će 25 miliona posetiti 'Ekspo Dubai' i to je za nas jedinstvena šansa", kazala je Matićeva.

Svetski dan turizma – danas i sutra besplatan ulaz u 80 turističkih atrakcija 

Obeležava se Svetski dan turizma. Građani Srbije će danas i sutra moći besplatno da posete 80 turističkih i kulturnih atrakcija.

"Moram da kažem da je akcija naišla na dobar odziv. Tu su arheološka nalazišta Viminacijum, Sirmijum, Justinijana Prima, ogroman broj muzeja – Muzej savremene umetnosti, Narodni, Etnografski, Prirodnjački muzej, Muzej nauke i tehnike, gradski muzeji u Subotici i Somboru", rekla je Tatjana Matić.

Govoreći o broju noćenja, Matićeva je rekla da je ove godine dosad zabeleženo preko 8,5 miliona noćenja, a 2019. godine je registrovano deset miliona noćenja.

"Imamo oko dva miliona turista koji su nas posetili, a imali smo 2019, u našoj najboljoj turističkoj sezoni, 3,5 do 3,7 miliona, zavisi od podataka. Imamo razloga da budemo zadovoljni kada govorimo o turističkoj sezoni. Devizni priliv od turizma je porastao i mi smo se iskreno nadali, jer Srbija nije destinacija koja živi samo leti. Srbija, pogotovo veliki gradovi Beograd, Novi Sad i Niš, imaju razivijeni kongresni turizam, dolaze i Nova godina i praznici koji se slave", istakla je Matićeva.

Dodala je da je planove pokvarila loša epidemijska situacija i naglasila da je imunizacija neophodan uslov za nastavak normalnog privrednog života i za opstanak turističkog sektora.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи