Čitaj mi!

Konferencija o zelenoj energiji u Varšavi, učestvuje i ministarka Mihajlović

Poljska je domaćin "Partnerstva za transatlantsku energiju i saradnju u oblasti klime" koju organizuju Sjedinjene Američke Države sa evropskim partnerima, a u okviru kojeg je i ministarska konfencija. Traže se rešenja koja će osigurati energetsku bezbednost zemalja kroz ulaganja u obnovljive izvore energije.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Varšavi da su energetska bezbednost, zelena energetika, održivi razvoj centralne teme u Evropi.

"Sve što radimo i sve u čemu se povezujemo sa Evropom i svetom u borbi protiv klimatskih promena i povećanju energetske stabilnosti je jako važno za našu zemlju", navela je Mihajlovićeva, saopštilo je Ministarstvo.

Konferencija, dodaje, predstavlja transatlantsku inicijativu za energetsku sigurnost i borbu protiv klimatskih promena.

Biće prisutna 22 ministra iz EU, kao i zemalja iz regiona, ali i sekretarka SAD za energetiku, njen pomoćnik, zamenik sekretara SAD za trgovinu.

"Govoriću šta smo sve uradili proteklih godinu dana u oblasti energetike, a uradili smo mnogo. Zakoračili smo u proces dekarbonizacije, koji ni za koga u svetu nije lak, ali mislim da saradnjom i povezivanjem i razgovorima o najvažnijoj temi danas u svetu, a to je kako da imamo dovoljno energije, a da s druge strane očuvamo životnu sredinu za generacije koje dolaze", poručila Mihajlovićeva.

Ministarka se danas sastala sa Donom Grejvsom, zamenikom američkog sekretara za trgovinu, sa kojim je razgovarala o ekonomskim odnosima dve zemlje, unapređenju saradnje, razmeni tehnologiji, iskustava i tehničkoj podršci u izradi strateških dokumenata, novim američkim investicijama i poboljšanju poslovnog ambijenta u Srbiji.

Sa Grejvsom je razgovarala o potencijalima za ulaganja u nove energetske kapacitete, novim investicijama iz SAD i zahvalila na pruženoj podršci i pomoći u izradi zakona, podzakonskih akata i pratećih strateških dokumenata.

Mihajlovićeva i Grejvs su razgovarali i o nastavku pružanja podrške i razmeni tehnologija i iskustava u izradi vodonične strategije.

Grejvs je posebno istakao da ceni dosadašnje partnerstvo i izrazio očekivanje da će saradnja sa Srbijom biti poboljšana u svim oblastima.