Čitaj mi!

Svetska banka obustavila objavljivanje godišnje Duing biznis liste

Svetska banka saopštila je da je, zbog nepravilnosti u izveštajima iz 2018. i 2020. godine, obustavila objavljivanje godišnje Duing biznis list. Rukovodstvo Svetske banke pokrenuo je niz pregleda i revizija izveštaja, kao i njihove metodologije.

U saopštenju Grupe Svetske banke navodi se da je poverenje u njena istraživanja od vitalnog značaja, kao i da istraživanja informišu kreatore politika, pomažu zemljama da donose bolje odluke na osnovu tih informacija i omogućavaju zainteresovanim stranama da preciznije odrede ekonomska i društvena poboljšanja. 

"Takva istraživanja bila su dragoceno oruđe za privatni sektor, civilno društvo, akademsku zajednicu, novinare i druge, proširujući razumevanje globalnih pitanja", navodi se u saopštenju.

Grupa Svetske banke ističe, međutim, da je zbog nepravilnosti u podacima Duing biznis u izveštajima 2018. i 2019. godine, koje su prijavljene "interno" u junu 2020, rukovodstvo Svetske banke odlučilo da obustavi sledeći izveštaj, kao i da je pokrenulo niz pregleda i revizija izveštaja i njihove metodologije.

"Nakon što su pregledali sve do sada dostupne informacije o Duing biznis listama, uključujući i nalaze prethodnih revizija i izveštaj koji je Banka objavila u ime odbora izvršnih direktora, menadžment Grupe Svetske banke doneo je odluku o prekidu objavljivanja Duing biznis izveštaja", navodi Svetska banka. 

Dodaje se da Grupa Svetske banke ostaje čvrsto posvećena unapređenju uloge privatnog sektora u razvoju i pružanju podrške vladama u kreiranju regulatornog okruženja koje to podržava.