Читај ми!

Tek kada zafali u novčaniku stavimo prst na čelo – savet za one koji su se istrošili tokom leta

Ako ste se se istrošili tokom leta i sada razmišljate kako dalje, promena finansijskih navika jedino je što nas spasava od finansijskih problema, kaže urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac.

Dušan Uzelac kaže za RTS da je leto period kada se pribegava dodatnim zaduženjem, a da je septembar, tradicionalno mesec kada se stavi prst na čelu i kada se suočimo sa realnošću.

"Ako smo sada u problemu, to je rezultat nečega što nismo uradili na vreme. Leto je period kada se pribegava za kreditima, nije to pogrešno, ali i tada treba biti racionalan i shvatiti šta je i koliki je problem", kaže Uzelac.

Na pitanje šta raditi ukoliko smo se zadužili za leto, urednik "Kamatice" kaže da zaduživanje bez promene finansijskih navika pravi probleme, kao i da se tada zaduživanje ne savetuje.

"Građani koji to urade, često to osveste posle par meseci kada potroše dodatak koji se dobije, odnosno koji se kupi kreditom i onda se dodatno optereti budžet. Promena finansijskih navika jedino je što nas spasava od finansijskih problema. Finansije se uče kroz uzimanje kredita, ali i vraćanja – tek kada zaboli onda se stavi prst na čelo", objašnjava Uzelac.

Savet roditeljima koji treba da opreme svoje školarce je da ne biraju komfor, već da kupe sve šta deci treba za školu.

Dodaje da svi finansijski problemi deluju strašno, ali da je savet svima da se vrate u prošlost kada su zarađivali manje, a kada su funkcionisali.

Govoreći o predstojećoj grejnoj sezoni koja za neke podrazumeva i veće troškove, Uzelac kaže da je građani koji se greju na centralno grejanje nisu pod budžetskim pritiskom, dok je za one koji se greju na drva, najbolji savet da mesečno odvajaju novac kako bi lakše podneli taj period.

Na pitanje kako da uštedimo novac između letnjih troškova i novogodišnjih praznika, Dušan Uzelac kaže da je osnovni savet uvek isti – ne možete štediti ako nemate.

"To je aksiom, zakon. Tu se, onda, nameće sledeće pitanje – kako da imam. Tu je opis moje lične definicije štednje – štednja je manifestacija, nije aktivnost, dešava se kao rezultat upravljanja finansijama", objašnjava urednik "Kamatice".

Dodaje da je štednja rezultat štedljivog načina života, štedi se električna energija, hrana – sve su to štedne navike, a višak novca koji se pojavi je rezultat tih aktivnosti.

"Sagledajte finansije, bar izdaleka, a štednja će doći kao rezultat vašeg upravljanja", zaključak je urednika portala "Kamatica" Dušana Uzelca.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво