Čitaj mi!

Završena izgradnja "Severnog toka 2", gas će poteći do kraja godine

Izgradnja gasovoda "Severni tok 2" u potpunosti je završena jutros, saopštila je ruska kompanija Gasprom. Kompanija očekuje da će gasovod pustiti u rad do kraja godine.

Na jutrošnjem operativnom sastanku Gasproma, predsednik odbora Aleksej Miler saopštio je da je u 8.45 časova, po moskovskom vremenu izgradnja gasovoda "Severni tok 2" u potpunosti završena, navodi se u saopštenju, a prenosi agencija Tas.

Ranije je objavljeno da je operater projekta završio postavljanje poslednje cevi "Severnog toka 2". Kompanija očekuje da će gasovod pustiti u rad do kraja godine.

Prema najavama Gasproma, ove godine se tim cevovodom može isporučiti 5,6 milijardi kubnih metara gasa.  

Njujorška agencija Blumberg je prenela, pozivajući se na neimenovane izvore, da Gasprom planira da počne isporuke gasa kroz prvi krak "Severnog toka 2" od 1. oktobra, a kroz oba kraka do 1. decembra.

"Severni tok 2" se sastoji od dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje i proteže se od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke. 

Radovi na izgradnji gasovoda bili su obustavljeni u decembru 2019. godine, nakon što je švajcarska kompanija "Svis Olsis" odustala od polaganja cevi zbog američke pretnje sankcijama.

Izgradnja je nastavljena u decembru 2020. godine.