Читај ми!

Tabaković: Srbija se opredelila za produbljivanje odnosa s dokazanim prijateljima

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je, na otvaranju Kineskog foruma za finansijsku tehnologiju, da novo doba i nove finansije zahtevaju još jaču saradnju, a da se Srbija opredelila za produbljivanje odnosa s dokazanim prijateljima s kojima deli iste vrednosti i cilj – a to je dobrobit naših naroda.

Tema foruma je "Novo doba, nove finansije, nova tehnologija" a njegovo održavanje podržali su Svetska trgovinska organizacija, Konferencija UN o trgovini i razvoju i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, saopštila je Narodna banka Srbije.

Guvernerka je ocenila da ne čudi što ekonomska saradnja između Srbije i Kine ima uzlazni trend, jer je podupire i prijateljstvo između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kineskog predsednika Si Đinpinga.

Kako je naglasila danas su mobilne aplikacije i elektronski servisi realnost i nova normalnost.

"Zahvaljujući brojnim funkcionalnostima koje smo obezbedili, građani i privreda u Srbiji danas koriste IPS NBS sistem za brzo, lako i sigurno plaćanje, što potvrđuje da smo novom tehnologijom ubrzali dolazak novog doba", rekla je Tabakovićeva.

Navela je da je u poslednjih devet godina u Srbiji snažno porastao broj platnih transakcija izvršenih elektronskim bankarstvom.

"Za gotovo 100 procenata, dok je broj platnih transakcija izvršenih mobilnim bankarstvom veći za čak 81 put", rekla je Jorgovanka Tabaković.

Istakla je da je Srbija je među prvima u Evropi uredila i proces video-identifikacije korisnika finansijskih usluga, a donošenjem Zakona o digitalnoj imovini postala je jedna od prvih zemalja koje su detaljno regulisale ovu oblast.

Domaćini Kineskog forum za finansijsku tehnologiju su Međunarodna bankarska federacija, Kinesko udruženje banaka i Kineska asocijacija trgovine robe i usluga.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво