Читај ми!

Kinezi grade brzu saobraćajnicu do Golupca, Vučić: Spajamo Srbiju sa najlepšim delom Dunava

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić potpisali su ugovor sa predstavnicima kineske "Šandong grupe" o izgradnji deonice brze saobraćajnice od auto-puta Beograd–Niš (petlja Požarevac) do Golupca. Ukupna dužina buduće brze saobraćajnice je 67,94 kilometra i trebalo bi da bude završena do novembra 2024. godine.

Ugovor je potpisan u zgradi Predsedništva u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i kineske ambasadorke Čen Bo. U ime kineske kompanije, ugovor je potpisao generalni direktor ogranka "Šandonga" Džang Điančao.

Vučić je istakao da je vrednost radova 337.000.000 evra, a da će radovi biti okončani u novembru 2024. godine.

"Za tri godine ići ćemo od Beograda do Gradišta za sat vremena, do Golupca za sat i 15 minuta. Mislim da to niko nije sanjao", rekao je Vučić.

On je rekao i da je danas važan dan, jer je ugovor potpisan posle mnogo meseci izrade idejnog projekta i borbe za što je moguće nižu cenu izgradnje puta dugog gotovo 70 kilometara.

"Spajamo Srbiju sa najlepšim delom Dunava, i sa jednim od najlepših delova zemlje, sa divnim narodom na istoku, koji smo zapostavljali ne samo osamdeset godina, već više od veka", rekao je Vučić.

On je precizirao da je ponuda kineske kompanije "Šangdong" bila 337 miliona, a prva sledeća čak 407 miliona evra, zahvalivši kineskim partnerima na dobroj, korektnoj ponudi.

"Mi ovim gradimo budućnost za požarevački kraj, ceo Braničevski, ali i Borski okrug", rekao je Vučić i na mapi pokazao kuda će tačno proći nova brza saobraćajnica.

Objasnio je da put neće voditi uz obalu Dunava, već se put od Velikog Gradišta do Golupca skraćuje, a pritom se ide preko onih mesta koja su zaboravljena, u kojima je malo ljudi ostalo.

"Ovim im dajemo garanciju za budućnost, da možemo da dovodimo investitore, a podižemo i sve turističke kapacitete ", rekao je Vučić.

Dodao je da se time što put ne ide uz Dunav štiti životna sredina.

Zahvalio je kineskim partnerima, ambasadorki te zemlje u Srbiji Čen Bo, kao i kineskom predsedniku Siju Đinpingu, na svoj dosadašnjoj podršci.

Potvrda prijateljstva Srbije i Kine 

Sjan Meng, zamenik direktora ogranka kineske kompanije rekao je da je počastvovan što će raditi na projektu izgradnje brze saobraćajnice na Dunavskoj magistrali.

"Obećavam da će naša kompanija nastaviti sa profesionalnom odnosom prema poslu i da će koristiti tehničke prednosti i na taj način doprineti jačanju infrastrukture u Srbiji", naveo je Sjan.

Sjan je podsetio da je ta kompanija 2019. uspešno završila deonicu Obrenovac–Ljig na auto-putu "Miloš Veliki", a da su prošle godine počeli radovi na brzoj saobraćajnici Valjevo–Lajkovac.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo čestitala je na potpisivanju ugovora i istakla da je to novi važan rezultat saradnje dve zemlje u oblasti infrastrukture.

Zahvalila je predsedniku Vučiću što, kako je rekla, pridaje veliku pažnju saradnji Kine i Srbije i dodala da se dve zemlje i u teškim uslovima pandemije kovida 19 zalažu za ekonomski razvoj zemlje.

Ambasadorka je rekla da je sigurna da će kompanija "Šandong" ispuniti sve obaveze iz ugovora i uspešno završiti projekat.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво