Čitaj mi!

MMF Srbiji stavio na raspolaganje 890 miliona dolara

Međunarodni monetarni fond dodelio je Srbiji je 627,6 miliona Specijalnih prava vučenja (SDR), što je ekvivalentno iznosu od oko 890,22 miliona dolara ili 759,71 milion evra, kaže viceguvernerka Narodne banke Srbije Ana Ivković za "Tanjug".

Ana Ivković ističe da je reč o priličnom iznosu, s obzirom na to da je kvota Srbije u MMF-u 0,14 odsto.

Prema njenim rečima, MMF je juče distribuirao 95,8 posto od ukupne alokacije 650 milijardi dolara SDR-a, koju je Odbor direktora Fonda odobrio za podršku likvidnosti i borbe država članica protiv pandemije i posledica korona krize.

Viceguvernerka Ivković ocenjuje da je MMF i tokom ove krize pokazao da nije samo "policajac", nego i neko ko brine o globalnim finansijama.

Podseća da se o alokaciji SDR-a govorilo i prošle godine, ali je taj predlog naišao na veću podršku tek ove godine.

"Generalni direktor MMF-a Kristalina Georgieva je krajem jula, dala svoj predlog za alokaciju Specijalnih prava vučenja u iznosu od čak 650 milijardi dolara, što je zaista ogroman iznos. Odluka je usvojena na Odboru direktora MMF-a 2. avgusta, a juče je usledila alokacija 95,8 odsto SDR od ukupnog iznosa od 650 milijardi dolara", objašnjava Ivkovićeva.

Napominje da je MMF dao i jasne smernice da je cilj ovih alokacija da se zadovolje dugoročne potrebe za rezervama svake zemlje, da se izgradi potrošačko i poslovno poverenje u zemljama u kojima ono ne postoji i da se pojača tamo gde postoji, kao i da se podrži oporavak od efekata pandemije, posebno najranjivijih zemalja.

Kada je reč o korišćenju ovih sredstava, Ivković za Tanjug navodi da je svaka zemlja slobodna da ih koristi u skladu sa svojim mogućnostima.

"Može da ih koristi za jačanje deviznih rezervi, za otplatu nekih skupljih dugova, zatim ako je planirala da izađe na međunarodno tržište može umesto toga da iskoristi ova sredstva", ističe.

Kaže, međutim, da ova sredstva ne smeju da budu zamena za strukturne reforme, što znači da svaka zemlja mora da nastavi da ih sprovodi.

Naglašava da je Srbija sa MMF-om u prethodnom periodu zaključila dva nefinansijska aranžmana i da MMF ističe da Srbija sve svoje obaveze ispunjava, da ima jaku politiku strukturnih reformi i da izuzetno napreduje.

Viceguvernerka NBS navodi da se još ne zna za šta će Srbija utrošiti ova sredstva.

"To će biti predmet dogovora sa nosiocima izvršne vlasti u Srbiji, koji su pokazali da umeju da vode zemlju. Jer podsećanja radi, bili smo u aranžmanu sa MMF-om i septembra 2011. koji se nije uspešno završio, jer je već prilikom prvog razmatranja MMF otišao iz zemlje zato što tadašnje vlasti nisu bile spremne da ispune obaveze, pre svega prema svojim građanima", navodi Ivkovićeva.

Ocenjuje da ovo mnogo znači za našu zemlju, pre svega za jačanje poverenja.

"To i za globalni nivo i za međunarodnu zajednicu znači jačanje poverenja, a samim tim i povoljnije finansijske uslove. Što su povoljniji finansijski uslovi na globalnom nivou, to se svakako dobro odražava i na Srbiju", naglašava viceguverner Ana Ivković.

Podseća da su naše devizne rezerve na kraju jula iznosile 14,58 milijardi evra, a da su sada, kako je na prezentaciji izveštaja o inflaciji navela guverner NBS Jorgovanka Tabaković i veće, te da su za 10 odsto veće nego pre krize, što je uspelo retko kojoj zemlji.