Читај ми!

Brnabićeva u Njujorku sa predstavnicima IT komapnija – šansa za ulaganje u domaće startapove

Srbija će naredna dva dana biti predstavljena u Njujorku kao investiciona destinacija za visokotehnološke kompanije. Premijerka Ana Brnabić sastaće se sa predstavnicima američkih IT kompanija i investicionih grupacija.

Posle pandemije sve zemlje se utrkuju da se što brže oporave i privuku što više investitora. Među onima koji su najfleksibilniji u potrazi za novim tržištima pokazali su se oni iz IT sektora.

Sa predstavnicima takvih kompanija premijerka Ana Brnabić sastaće se u Njujorku kao i sa predstavnicima startap kompanija koji su poreklom iz Srbije ali sa onima koji posluju globalno i koji traže nova tržišta.

Brnabićeva navodi da je već obavila preliminarne razgovore o daljim pravcima razvoja.

Kao prednosti Srbije u odnosu na druge zemlje ističe da smo među prvima u Evropi doneli zakone o kriptovalutama.

Prema njenim rečima, Srbija je i među dest najboljih u svetu po blokčejn tehnologiji, gejming industriji. Ulaže se sve više u biomedicinu, dodaje premijerka.

Brnabićeva naglašava da je Srbija od 2016. godine dobro strateški investirala u obrazovanje uvođenjem programiranja i informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole.

"Prošireni su kapaciteti tehničkih fakulteta, povećan je broj specijalizovanih IT odeljenja, ulaže se u naučno-tehnološke parkove, osnovana su tri nova istraživačka instituta među kojima je i onaj za razvoj veštačke inteligencije", navodi Brnabićeva.

Tvrdi da Srbiju to dovelo da je, prema najkredibilnijim svetskim izveštajima, nazivaju "startap džinom". "Pre nekoliko nedelja izašla je Uneskova lista zemalja koje se ističu ulaganjem u istraživanje i razvoj po kojima Srbija prvi put u top 15 zemalja na svetu", kaže Brnabićeva.

"Investitori prepoznaju Srbiju kao destinaciju gde vredi doći gde mogu da se raspitaju šta je to učinila da se tako izdvoji u odnosu na sve u regionu i Evropi i da na kraju budu zainteresovani da ulože – ne samo u otvaranje svojih već i u ulaganje u naše startap komapnije i fondove", naglašava Brnabićeva.

Čini se da bi najinteresantniji sastanak mogao da bude sa predstavnicima "Goldman saksa", mulitnacionalne investicione grupacije čije samo ime bi moglo da otvori vrata za nove ulagače.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво