Читај ми!

Opstanak jedne od najuspešnijih zadruga doveden u pitanje zbog restitucije

Sa godišnjom proizvodnjom od pet miliona litara mleka i stočnim fondom od 1.200 krava, zemljoradnička zadruga "Agro-Klek" iz istoimenog sela pored Zrenjanina ubraja se među najuspešnije u Vojvodini. Zbog restitucije državne zemlje dovodi se u pitanje opstanak zadruge.

Milivoje Bogdanov iz Kleka ove godine navršava četrdeset godina rada u "Agro-Kleku", ovde su radili i njegovi roditelji i brat, a po odlasku u penziju planirao je da tu zaposli i sina.

"Sve to zavisi od današnje situacije, restitucije zemlje. Hoće da nam oduzmu jedan deo zemlje, najkvalitetnije zemlje. Mi bez zemlje ne možemo da radimo, ne možemo da opstajemo", naveo je Milivoje Bogdanov.

"Agro-Klek" obrađuje 1.200 hektara. Sve ove površine su namenjene za ishranu stoke, pa ukoliko im se oduzme zemlja dovodi se u pitanje proizvodnja, a time i opstanak zadrugara.

"Trenutno nam se oduzima 250 hektara, sa namerom da se ide i dalje. Mi smo tu zemlju sticali od 1995. godine do danas. Godine 2016. mi se uknjižavamo na toj zemlji jedan kroz jedan, sa apsolutnim pravom vlasništva što je ustavna kategorija. Zadruzi 'Agro-Klek' se oduzima ta zemlja i ona je u ozbiljnom problemu i ne može taj problem prevazići", naveo je direktor zadruge Radovan Bokić.

Obrazloženje pokrajinske Agencije za restituciju 

U pokrajinskoj Agenciji za restituciji državne zemlje imaju svoje obrazloženje.

"Zakonom o vraćanju oduzete imovine obeštećenima je propisano da pored zemljišta koje je u javnoj svojini Republike Srbije, Autonomne pokrajine, odnosno jedinica lokalne samouprave, Agencija za restituciju vraća zemljište koje je u društvenoj odnosno zadružnoj svojini, ukoliko nije stečeno teretnim pravnim postupkom. Zadruga 'Agro-Klek', koja je u tom postupku, nije dostavila dokaz da je predmetno zemljište koje je u njihovoj svojini stekla takvim pravnim poslom", navela je Jasna Selaković, direktorka područne jedinice Agencije za restituciju u Novom Sadu.

Zbog trenutne situacije u "Agro-Kleku", zabrinuti su i u Zadružnom savezu Vojvodine.

"Sada dolazimo u situaciju da se to zemljište predlaže za vraćanje umesto državnog zemljišta koga u opštini Zrenjanin, kako znamo iz poslednjeg oglasa u licitaciji koje je objavljeno u martu ove godine, ima oko 9.000 hektara", rekla je Jelena Nestorov Bizonj, sekretar Zadružnog saveza Vojvodine.

Dodala je da bi to zemljište trebalo da bude predmet vraćanja.

"U ovoj situaciji čini se da ispravljanje jedne nepravde znači, umesto da se obeštete potražioci imovine države Srbije, oni su obeštećeni iz imovine koju je steklo pravno lice", objasnila je Jelena Nestorov Bizonj.

Zadruga "Agro-Klek" je preživela brojne tranzicije. Sir izvoze u Rusiju, a proizvodnja mleka po kravi je iznad evropskog proseka. Od nastanka zadruge većinu zaposlenih čine meštani, a trenutno ih ovde radi sedamdeset.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво