Читај ми!

Mali: Rast BDP-a u prvom kvartalu 1,7 odsto

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je realni rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio 1,7 odsto, te da je Srbija ponovo ostvarila jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o rastu bruto domaćeg proizvoda.

Mali je rekao da su veoma zadovoljni rezultatima koje je danas objavio Republički zavod za statistiku (RZS), a prema kojima smo u prva tri meseca ove godine ostvarili rast BDP-a od 1,7 odsto.

"Iako je baza od prošle godine za prvi kvartal veoma visoka i iznosila je 5,2 odsto, sada imamo bolji rezultat. Zaista je neverovatno da, iako pandemija i dalje traje, Republika Srbija ostvaruje odlične rezultate na svim poljima i jedan je od lidera ne samo u borbi sa pandemijom, nego i u rastu BDP-a", naveo je ministar.

On je dodao i da je, prema trenutnoj fleš proceni Eurostata, Srbija ostvarila jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o stopi rasta BDP-a, a izrazio je i uverenje da će tako biti i nakon objavljivanja konačnih podataka za prvi kvartal, koje će Eurostat objaviti u junu.

Ministar je podsetio i da je prema fleš proceni RZS, objavljenoj 5. maja ove godine, realni rast BDP-a u prvom kvartalu, u odnosu na isti period 2020, iznosio 1,2 odsto, te da se sada, kada su objavljeni konačni podaci, vidi da je taj rast bio i veći.

Siniša Mali je naglasio i da je industrijska proizvodnja u Republici Srbiji u aprilu ove godine veća za 33,9 odsto nego u aprilu 2020. godine, a da je u odnosu na prosek 2020. godine veća za 5,8 odsto. Kako je dodao, industrijska proizvodnja u periodu januar–april 2021, u odnosu na isti period 2020. godine, veća je za 10,1 odsto.

"Sve ovo su brojevi kojima možemo da budemo veoma zadovoljni i koji nam pokazuju da su mere ekonomske pomoći i podrške građanima i privredi, koje smo doneli u cilju ublažavanja posledica pandemije, bile dobre i da su ispunile svoju svrhu, da se sačuva privreda i da se očuva životni standard građana Srbije", rekao je Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, kroz rast BDP otvara se i prostor za povećanje penzija i plata, čime se dalje radi na poboljšanju kvaliteta života građana Srbije.

"Ne smemo zaboraviti ni da je Srbija prošlu, 2020. godinu, završila sa jednim od najboljih rezultata u Evropi, s obzirom da smo imali najmanji pad od -1 odsto. Imali smo veoma izdašne pakete podrške građanima i privredi, uspeli smo da očuvamo proizvodne kapacitete i radna mesta, i zaista možemo da budemo ponosni na postignute rezultate", zaključio je ministar finansija.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво