Читај ми!

Koje pogodnosti pruža dina kartica sa čipom

Gotovo svi mi imamo platnu karticu DinaCard, većina je sa čipom, ali ima ih i sa magnetnim zapisom, koje treba da se zamene. Razlozi za uvođenje nacionalnog kartičnog sistema u Srbiji su obezbeđivanje samostalnosti finansijskog sistema i uštede za ekonomski sistem, rekla je viceguvernerka u Narodnoj banci Dragana Stanić.

Viceguvernerka u Narodnoj banci Dragana Stanić rekla je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da su inovacije na vrhu prioriteta Narodne banke Srbije.

Prema njenim rečima, zemlje poput Nemačke i Japana imaju nacionalne kartične sisteme decenijama, a tim putem su krenule i Rusija, Turska i Kina, koje su nedavno uvele nacionalne kartične sisteme.

"Razlozi za uvođenje ovog sistema i u Srbiji su identični – obezbeđivanje samostalnosti finansijskog sistema i uštede za ekonomski sistem", navela je Stanićeva.

Prema njenim rečima, 2,2 miliona dina kartica je sa čipom, i one omogućavaju mnoge pogodnosti, kao što je podizanje novca bez provizije.

Kako kaže, čip obezbeđuje dodatnu zaštitu, građani nisu u obavezi da je prihvate, ali je to društveno odgovorno.

Narodna banka se potrudila da nacionalni kartični brend "stavi na noge", navela je Stanićeva.

"Sporazum guvernera Srbije sa Kinom omogućio je da koristimo mrežu Čajna junion peja, a  može da se izda zajednička beskontaktna kartica, koja će moći da se koristi u 190 zemalja sveta", navela je viceguvernerka.

Kada je reč o bezbednom plaćanju, kako je rekla, treba obratiti pažnju i odgovorno se ponašati, ne treba držati pin u telefonu, ne treba ga pokazivati drugim osobama, a banke moraju da vode računa o bezbednosti aplikacija za plaćanje.

"Instant plaćanje raste, građani i privreda su to prepoznali. Nama pandemija nije ubrzala instant plaćanje već je omogućila ono što je NBS pripremila pre pandemije", istakla je Stanićeva.

Govoreći o predstojećim putovanjima, posavetovala je građane da dobro procene koliko gotovine će poneti i da se obavezno raspitaju kolike su provizije prilikom podizanja novca u inostranstvu.  

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво