Читај ми!

Tabaković : Srbija dostigla pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti pre drugih

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je na otvaranju 28. Kopaonik biznis foruma rekla da je Srbija dostigla pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti pre mnogih svetskih ekonomija – već u prvom tromesečju ove godine, jedno tromesečje ranije nego što smo očekivali.

Tabakovićeva u video-obraćanju učesnicima foruma rekla da je takvom rastu, pored odličnih kretanja u građevinarstvu, doprineo i dobar rast industrije i robnog izvoza. "Sve su to potvrde da smo, sa svim što smo radili i uradili, sačuvali osnove za održiv rast i u narednom periodu", istakla je.

Rezultati su u Srbiji vrlo brzo potvrdili da su mere države u borbi protiv pandemije koronavirzusa bile i adekvatne i pravovremene.

"U mnogim oblastima ekonomije Srbija je već tokom trećeg tromesečja prošle godine nadmašila pretkrizni nivo - u industriji i trgovini na malo u avgustu, a kod robnog izvoza u septembru. Industrija se od maja oporavljala brže nego što smo očekivali, uz rast od 0,4 odsto u 2020", ukazala je Tabakovićeva.

U Srbiji je, kako je rekla, sačuvano i tržište rada, s rastom zaposlenosti i rastom zarada, čime je u martu ove godine formalna zaposlenost bila veća za više od 72.000 ljudi.

"Da nismo odmah doneli brojne mere, a zatim nastavili da reagujemo dodatnim merama, pad ekonomske aktivnosti u 2020. godini iznosio bi najmanje šest odsto, dok bi oporavak i povratak bruto domaćeg proizvoda na pretkrizni nivo trajao i nekoliko godina. To bi značilo izgubljene milijarde evra, izgubljena radna mesta i narušavanje stabilnosti. Cena nereagovanja bi bila previsoka", istakla je Tabakovićeva.

Rekla je da ni pandemija nije promenila činjenicu da je stabilnost ključan preduslov za održivost rasta i za sve teme iz agende Kopaonik biznis foruma, od infrastrukture i investicija do digitalne ekonomije i kreativne industrije.

Naglasila je da je Srbija u ovu krizu ušla mnogo spremnija i otpornija nego što je to bio slučaj 2008. godine.

Mali: Na sednici Vlade 3. juna usvajanje novog programa sa MMF

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će sledeće nedelje, tačnije 3. juna, na sednici Vlade Srbije biti usvojen novi program saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Na otvaranju Kopaonik biznis foruma Mali je podsetio da će i ovaj aranžman, kao i prethodni, biti savetodavni i da neće podrazumevati finansijsku podršku.

"Mi ćemo naredne nedelje na sednici Vlade Srbije, 3. juna, usvojiti novi program saradnje sa MMF. U protekla dva meseca smo se potrudili da definišemo osnovne razvojne i reformske ciljeve koji se odnose na reforme javnih preduzeća, poreske uprave, zelenu agendu i svega onoga što treba da doprinese boljem funkcionisanju naše ekonomije i podizanju životnog standard", naveo je Mali.

Dodao je da će u junu na sastanku borda direktora MMF-a biti usvojen program saradnje s njihove strane.

Mali kaže da se saradnja sa MMF-om nastavlja zbog kredabiliteta i zbog toga što je Srbiji potrebna savetodavna podrška MMF-a.

"Ne tražimo ni dinar od njih, ovde se radi o instrumentu savetodavnog karaktera, želimo da idemo napred i da uz njihovu podršku dodatno nastavimo i razvijemo reforme koje smo već pokrenuli", istakao je Mali.  

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво