"Gaspromnjeft" preuzeo NIS

Ruska kompanija "Gaspromnjeft" preuzela većinski paket u NIS-u. Za predsednika Upravnog odbora izabran Dmitrij Mališev, a za generalnog direktora Kiril Kravčenko. U martu prvi tender za investicije. Čelnici "Gaspromnjefta" upoznali premijera Cvetkovića s planovima na srpskom tržištu.

Ruska kompanija "Gaspromnjeft" preuzela je 51 odsto kapitala Naftne industrije Srbije, rečeno je u srpskom ministarstvu energetike.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine akcionara NIS-a za predsednika Upravnog odbora izabran je Dmitrij Mališev, savetnik generalnog direktora "Gaspromnjefta", a za novog generalnog direktora Kiril Kravčenko.

Skupštini je predsedavao ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić, a svečanoj sednici je prisustvovao i generalni direktor "Gaspromnjefta" Aleksandar Djukov.

Škundrić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, istakao da će od 11 članova Upravnog odbora NIS-a, njih pet imenovati srpska vlada, a četiri mesta su popunjena već danas.

Ona će pripasti dosadašnjoj predsednici UO Biserki Jeftinijević-Drinjeković, Dušanu Petroviću, Dušanu Elezoviću i Nikoli Martinoviću, dok će peti član biti određen naknadno.  Za nedelju dana, naverovatnije će biti imenovan i Nadzorni odbor NIS-a.

Škundrić je ukazao da je današnjim činom učinjen prvi korak nove kompanije, čiji je cilj da u bliskoj budućnosti postane vodeća u svojoj oblasti u regionu.

U martu tender za investicije

Sledeći korak biće raspisivanje tendera u martu za nabavku nove opreme za rafineriju u Pančevu, a možda i novosadsku.

To je potvrdio i Djukov, istakavši da će se ruska strana strogo držati bilateralnog sporazuma.

U modernizaciju najveće kompanije u Srbiji do 2012. biće uloženo najmanje 500 milijardi evra, a od te svote još ove godine 25 do 40 odsto, zavisno od procene novog menadžmenta.

Iako Rusi imaju većinski paket akcija, odluke će se donositi shodno Osnivačkom aktu, što znači da će u određenim slučajevima srpska vlada imati pravo veta.

Bivši ministar pravde Dušan Petrović istakao je da će srpski članovi UO u najvećoj mogućoj meri štititi interese države i njenih građana.

Planovi na srpskom tržištu 

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković primio je u Beogradu čelnike "Gaspromnjefta" Aleksandra Djukova i savetnika u toj kompaniji, Dmitrija Mališeva.

Rukovodstvo "Gaspromnjefta" prenelo je uveravanja premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću da je strateški cilj te kompanije da NIS u narednom periodu bude vodeća kompanija iz oblasti naftne industrije u Jugoistočnoj Evropi.

Čelnici "Gaspromnjefta" su premijera upoznali s planovima i investicijama koje će imati na srpskom tržištu.

Ruski "Gaspromnjeft" platio je 2. februara ove godine 400 miliona evra Srbiji za 51 odsto akcija NIS-a, a prema kupoprodajnom ugovoru obavezan je i da do 2012. godine investira 547 miliona evra u modernizaciju te naftne kompanije.

NIS jedini u Srbiji ima pravo da proizvodi naftne derivate, a poseduje dve rafinerije i više od 500 benzinskih stanica.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво