Читај ми!

Potpisani ugovori o dva nova zajma

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je ugovore za dva kredita sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD) i Svetskom bankom - Programski zajam za javne politike za klimatske promene i Zajam za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa, ukupne vrednosti 234,6 miliona evra.

Premijerka Ana Brnabić rekla je, na konferenciji za novinare, da je zajam za klimatske promene vredan 132,6 miliona evra, od čega Evropska banka za obnovu i razvoj sufinansira sa 82,6 miliona, a AFD daje 50 miliona.

Vrednost sporazuma o kreditu za železničku infrastrukturu je 102 miliona evra, a sredstva od po 51 milion daju Svetska banka i AFD.

Brnabić je najavila potpisivanje novih ugovora sa AFD, koja je pre dve godine otvorila regionalnu kancelariju u Beogradu.

Zadovoljna sam što se oba sporazuma i projekta tiču životne sredine, jer i modernizacija železničkog sektora je praktično projekat zaštite životne sredine. Železnica je vid saobraćaja koji je najviše u skladu sa zaštitom životne sredine, konstatovala je Brnabićeva.

Ona je istakla da su oba sporazuma deo ne samo srpske, nego i "zelene agende" Evropske unije.

Govoreći o bilateralnoj saradnji sa Francuskom, Brnabićeva je navela da u Srbiji posluje više od 120 kompanija iz te zemlje, koje zapošljavaju 12.000 ljudi, a neke od njih, kao što je proizvođač automobilskih guma Mišelin, uvek je među prvih pet izvoznika iz Srbije.

Svetska banka podržava Srbiju na prelazak na "zelenu ekonomiju"

Regionalna direktorka Svetske banke za zapadni Balkan Linda Van Gelder poručila je da sa dva potpisana zajma ta finansijska institucija podstiče i podržava Srbiju na prelazak na "zelenu ekonomiju", čime se povećava broj radnih mesta i jača ekonomski rast zemlje.

Kako je objasnila, prvim ugovorom podržava se sprovođenje Zakona o klimatskim promenama, koji je Srbija usvojila u martu, što će pomoći smanjenju zagađenja vazduha, a drugi je podrška železnici za prelazak u brz i efikasan sistem i za uspostavljanje boljih saobraćajnih veza u zemlji i regionu.

Regionalna direktorka za Evroaziju AFD Sesil Kupri ocenila je da je namera te institucije da podrži Srbiju na putu ispunjavanja zadataka na putu ka EU, a dva potpisana sporazuma uveliko doprinose tome.

Očekujemo da će biti puno projekata koji će podržati "zelenu agendu" u Srbiji, napomenula je Kupri.

Ambasador Francuske u Beogradu Žan Luj Falkoni konstatovao je da dva projekta doprinose i jačanju odnosa dve zemlje i cilj im je da pomognu Srbiji u ispunjavanju obaveza po pitanju klimatskih promena i zaštite životne sredine, a ovo je tek početak doprinosa njegove zemlje.

Detalji zajmova - kamata, rok otplate i eventualni "grejs period" nisu saopšteni.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво